Poseban bosanski stil muzike

  3708

  Brain Forest Rytual

  Longitude

  Datum izdanja: 15.04.2005.

  Izdavač: Brain Forest Rytual

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Lived I Believe
  2. Feel Sorry
  3. Not Alone
  4. Piece Of Advice
  5. Immortal Day
  6. Coldness
  7. Where Have I Been
  8. Behind The Window
  9. Amnesiah
  10. Mono Logic
  11. Ordinaries
  12. Mind Wide Shut
  13. Useless
  14. Fog
  15. Brain Forest

  Kroz moje ruke procirkulira dnevno, tjedno, godišnje jako puno albuma. Naravno da variraju od dobrih do nešto lošijih. Međutim, rijetko kad me neki bend može zaista iznenaditi ili intrigirati svojom posebnošću, svojom originalnošću i zavidnom kvalitetom da mi ne izlazi iz plejera danima. No, to su uspjeli napraviti Brain Forest Rytual. Koliko god puta preslušala njihov “Longitude“, svejedno mi je prilično teško pisati o njima.

  Njihova glazba je toliko raznolika da ju je stvarno teško opisati nekom logičnom konstrukcijom nizanjem glazbenih pravaca. U njihovoj muzici u kojoj ipak prevladava metal, osjeća se i etno i industrial i hardcore i još koješta. Toliko razvijen stil stvarno dugo nismo imali prilike čuti, no iako ga je jako teško definirati, zvuči izvanredno. Sami sebe nazivaju da sviraju bosanski stil muzike, ma kako god to trebalo zvučati, razumijemo ga i mi. Pa kako onda predstaviti vam bend, a da vas ne udavim dosadnim recenzijama pojedinačnih pjesama ili banalnim informacijama?

  Ja zaista nisam ljubitelj metala, te samim time nisam ni kompetentna previše razglabati o tome. No, opet, ovaj album zaista nije tipičan predstavnik metala te se upravo zato u njemu neće naći previše zagriženih poklonika takve muzike. Brain Forest Rytual u svoju muziku uklaplja gotovo sve utjecaje.

  Gitare su zacijelo ono što nosi Brain Forest Rytual. Od distorziranih do clean dijelova, sve se fantastično uklapa i zvuk je toliko razrađen da je katkad teško povjerovati da se radi o istim autorima. Fantastične metalistične razrađene melodije na “Feel Sorry” ili “Coldness” vam se toliko upletu u uho da stvari jednostavno morate pustiti ponovo i ponovo da zadovoljite uho. U ponekim stvarima nas dečki uvode i u etno vode kao npr. početak “Useless“. Korišteni su i poneki efekti na gitarskom zvuku što nije pretjerano kako to često zna biti.

  Muziku podržava

  Kada se vokal upušta u niske dionice daje cijeloj pjesmi onaj gothic-darker stil stvarima i uvlači u neki mističan svijet. To je onaj dio koji meni previše ne leži i takve stvari radije preskačem. Jedna od takvih jest “Fog”. No, s druge strane, kreće u sfere izderavanja i visokog pjevanja gdje se po meni puno bolje snalazi i daje izuzetnu energiju pogotovo u kombinaciji s tim fantastičnim gitarama.

  Osim same muzike, nužno je pohvaliti interesantno vizualno rješenje albuma za koji su zaslušni nitko drugi nego sami članovi benda koji se osim glazbom bave i likovnim izričajem o čemu možete posvjedočiti na njihovoj stranici www.bfr-band.com.

  Možda nije baš najbolja usporedba, ali svojom raznolikošću među pjesmama i unutar njih samih neodoljivo me podsjećaju na razigranost grupa poput Toola, jedino što Brain Forest Rytual u to sve uklapa više metala. Ukratko, ukoliko želite nešto posebno od dosadašnje navale jednoličnih bendova, svakako nabavite Brain Forest Rytual. Vjerujem da ćete se iznenaditi.

  Muziku podržava