”Portofon”: Novi izlet u Porto Morto groznicu

  1009

  Porto Morto

  Portofon

  Datum izdanja: 27.03.2019.

  Izdavač: JeboTon

  Žanr: Ambijentalna muzika, Eksperimental, Progressive Rock, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ne Ne Ne Ne
  2. Kuća
  3. Alarmi
  4. Hodaj (feat. Darko Rundek)
  5. Bijeg
  6. Šećer
  7. Sajle
  8. Priča
  9. Sjedni

  Porto Morto zagrebački je bend koji je plod Jeboton kolektiva: nakon hvaljenog debi albuma ”Porto Morto” iz 2016., konačno je došlo vrijeme za dugoočekivanu novu epizodu, odnosno drugi album – ”Portofon’‘. Bend je u kratkom roku postao poznat po svom zvuku kojeg je teško smjestiti u neku određenu ladicu; mada se sami karakteriziraju kao rock, pop rock, progressive pop sastav, rekla bih da im je glavno polazište ipak kemijanje s glazbom do točke gdje na njih možemo gledati kao zaseban žanr.

  Porto Morto, dašak svježine na alternativnoj sceni gdje se ipak sve mahom svodi na jednu te istu šablonu indie rock i post punk zvukova, nastavio je koketirati s ambijentalnim zvukovima iz svakodnevnog života i na ovom albumu te eksperimentirati s glazbom bez suviše kompliciranja; još jednom pokazuju sposobnost širenja konvencionalnih granica glazbe vodeći se uz onu ‘manje je više’.

  Muziku podržava

  Dugo sam razmišljala kako da opišem vibru ovog albuma da prosječnom čitatelju bude jasno na što mislim. Kako mi je ”Portofon” sjeo? ”Portofon” mi je sjeo kao ladna ceda na vrući ljetni dan dok se izležavam u hammocku na nekom ljetnom festivalu. ”Portofon” je jedan od onih albuma koji vas nakon prvog slušanja odmah nagna na drugo, pa na treće, pa na četvrto, pa na peto… i onda shvatite da vam je cijeli dan prošao i da niste stigli ništa napraviti, ali barem već pjevušite stihove pjesama koji su vam se odmah uvukli pod kožu. Uhvati vas baš kao groznica; pojavi se odnikud i onda vas pere još dugo nakon toga.

  Album su snimili Hrvoje Klemenčić i Roko Crnić, a mix i master su sredili u suradnji s Hrvojem Nikšićem iz Kramasonik Studija. ”Portofon” je naizgled razbacan na sve strane; gotovo pa svaka pjesma u nekom dijelu zvuči shizofrenično, kao npr. prvi singl s albuma, ‘‘Kuća”. To i ima smisla, pjesme ipak na neki način izdvajaju fragmente iz života jednog svakodnevnog čovjeka koji je samo izrekao sva svoja nervozna zamišljanja i razmišljanja naglas: samo što sve te zamršene misli kontrastira s neusiljenim funky, rock zvukovima (koji me na trenutke podsjećaju i na rad velikog Dvornika) te jednostavnim riječima s kojima se često neusiljeno i šarmantno igraju. Tako da je album, koji na površini izgleda kao komplicirana cura s kojom ne želite imati posla, zapravo jedan smisleni, kaotični eksperiment koji – kontradiktorno svojoj kaotičnosti – ima svoju glavu i rep.

  Album traje otprilike trideset minuta, što je sasvim dovoljno da vas zarazi sa svojih devet pjesama. Kao što sam već napomenula – shizofrenija ”Kuće” već je uhvatila pažnju baze fanova koja se svakim danom sve više i više širi, ali osim tog singla, kao osobne favorite s albuma bih istakla mirniju ”Bijeg”, ”Hodaj” (nastalu u suradnji s Rundekom) za koju se toplo nadam da će ubrzo doživjeti svoj debi na plesnim podijima gdje i pripada, ”Šećer” koja me asocira na stonerske trenutke kada vas priroda oko vas nadahne na zanimljive usporedbe te posljednja stvar s albuma ”Sjedni” za koju smo ‘dugo čuvali mjesto’. Ma samo poslušajte, skužit ćete me. Pustite da vas igra riječima zanese kao i mene.

  Porto Morto prošlog je ljeta nastupao na SuperUhu, krajem siječna predstavio se na slovenskom MENT-u, samostalan koncert imaju u zagrebačkoj Tvornici kulture 26.4., a nedavno su se pridružili i line upu na Indirekt festivalu u lipnju; vjerujem da slijede još brojne najave koncerata i zaista nemate nikakvu izliku da ih ne poslušate uživo. Ali ako ništa drugo, nemojte prespavati ovaj album: ‘najviše me boli to što nećete znat’.

  Muziku podržava