Pola svijeta za savršeni album

  1653

  Madeleine Peyroux

  Half The Perfect World

  Datum izdanja: 04.09.2006.

  Izdavač: Rounder Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I’m All Right
  2. The Summer Wind
  3. Blue Alert
  4. Everybody’s Talking
  5. River fest. k.d. lang
  6. All I Need Is A Little Bit
  7. Once In A While
  8. (Looking For) The Heart Of Saturday Night
  9. Half The Perfect World
  10. La Javanaise
  11. California Rain
  12. Smile

  Dugo vremena Madeline Peyroux je bila poznata kao ‘bijela cura s glasom Billie Holiday’, te je to čak i na neki način možda i sputavalo njezinu karijeru. Neki su je zbog toga voljeli a neki baš i ne zbog te njezine evokacije na Billie Holiday. Što se mene tiče, ta usporedba može biti samo kompliment, ali istina je da je ta usporedba dugo vremena ograničavala njezin razvoj kao umjetnice. Sve do sada.

  Preslušavajući ovaj album može se reći da je Madeline napokon našla glas koji se može nazvati samo njezinim. Na svu sreću glas joj nije izgubio boju zadimljenih barova i nekih davno prošlih vremena samo što j više nema onu ‘jezivu’ sličnost s glasom jedne i neponovljive Billie Holiday koju je imao na prijašnjim albumima.

  Na albumu “Half The Perfect World“, Madeline Peyroux je za razliku od prijašnjih albuma napravila odmak i u izboru pjesama. Naime, umjesto sad već poslovičnog posezanja u dvadesete godine prošlog stoljeća, odabir pjesama na albumu se sveo na umjetnike koji su bili (neki još uvijek jesu) njezini suvremenici.

  Tako ćemo od 12 pjesama na albumu naći pjesme umjetnika poput Leonarda Cohena (“Blue Alerth“, “Half The Perfect World”), Toma Waitsa (“The Heart Of Saturday Night“), Joni Mitchell (“River“), Charlie Chaplina (“Smile“). Obrade na albumu zaokružuju još i obrade Harry Nilssona (“Everybody’s Talking“), Frank Sinatre (“The Summer Wind“) i Serge Gainsbourga (“La Javanaise“).

  Muziku podržava

  Preostale četiri pjesme su autorski rad pjevačice i njezinog tima te se stilski sasvim ugodno uklapaju s ostatkom albuma te se iskreno nadam da će u budućnosti omjer obrada i autorskih radova biti na strani potonjih.

  Na stranu sve usporedbe s Billie Holiday, Madeline Peyroux je izrasla u jednu od onih pjevačica koje imaju sposobnost izražavanja emocija kao malo tko. Ta njezina sposobnost, udružena s producentom (Larry Klein) i autorima pjesama koji razumiju njezinu osobnost daje nam nadu da je album “Half The Perfect World” prvi u nizu predivnih albuma koje ćemo čekati s nestrpljenjem.

  Muziku podržava