U pol’ 9 kod Sabe: Zarazne melodije

  419

  U pol' 9 kod Sabe

  Stoj na glavi

  Datum izdanja: 19.10.2017.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pokaži mi
  2. Ljetna pjesma
  3. Stoj na glavi
  4. Čudesna
  5. Moram
  6. Starimo
  7. U paralelnoj stvarnosti
  8. Dok sanjaš putovanja
  9. Ne razumijem
  10. Hvala ti ljubavi što me voliš
  11. Nepoznati ljudi

  Posljednjih godina imamo sve više odličnih pop bendova koji prvenstveno imaju izvrstan nos za melodiju, a jedan takav primjer je i bend U pol’ 9 kod Sabe koji je poznat već više godina, a i rado slušan u radijskom eteru.

  Do sada su bili na DIY metodi izdavanja svojih glazbenih produkata, a za svoje drugo studijsko izdanje “Stoj na glavi” potpisali su za naš ‘major label’ Aquarius Records. Koliko je to bio dobar potez ili ne (jer su i bez toga bili vrlo cijenjeni), bend će s vremenom sam prosuditi, a ono što je bitno jest da su s novim albumom ponovno pogodili nit za perfektne melodije.

  Muziku podržava

  U nekim trenucima, sve mi zvuči kao da su ove pjesme složene na istom sessionu kad i Detourov “A što ak’ ja”, ali ipak nisu. U pol’ 9 kod Sabe samo gaje slične utjecaje polu-akustičnog indie pop zvuka u kojem se ne libe upotrijebiti razne zanimljive instrumente (uz naravno one standardne) poput ukulelea (koji daje poseban štih pojedinim pjesmama), banjo, obou i slično. Kad tim slatkastim i vrlo zaraznim melodijama nadodamo ljupke vokalne dionice i tekstove, tad dobivamo cjelokupnu sliku koja teče vrlo fluidno i bez nekog vidnog zamora materijala, iako možda pjesme s kraja albuma i nemaju toliku snagu kao one s početka.

  Bend podržava druge i drugačije pa su tako i tekstovi vrlo vrckasti i zanimljivi, a teme su različite. Najčešće se priča o ljubavi i problemama u vezama, a ima i životnih dilema i problema, poput, na primjer, starenja. Sve u svemu, tekstovi odlično prate šarmantne melodije čime dobivamo lijepe i vrlo tople radiofonične pjesme.

  Već u samom uvodu s “Pokaži mi” bend pokazuje kojim će smjerom album krenuti. “Ljetna pjesma” je upravo ovakva kakav joj je i naslov, a ukulele joj daje poseban šarm, s naslovnom (ali i još mnogim drugima) približavaju se zvuku Detoura dok je Maja bila frontwoman (Martinin vokal povremeno nalikuje na Majin), “Čudesna” je najuvrnutijeg ritma… I tako se pjesme redaju, jedna za drugom, a sve zajedno odiše jednom lijepom indie pop estetikom kojoj je teško odoljeti.

  “Stoj na glavi” svakako spada među najbolje pop albume u 2017. i vrijedi ga višestruko preslušati. Vjerujem da ste i dio pjesama već čuli, a i ostatak pjesama je podjednako dobar čime možemo zaključiti da su U pol’ 9 kod Sabe bend koji ima ono nešto čime se može istaknuti u moru novih bendova koji niču svakodnevno.

  Muziku podržava