Pokradi sam sebi pola albuma, a ostatak tako i onako nije bitan

  1695

  Eagles Of Death Metal

  Zipper Down

  Datum izdanja: 02.10.2015.

  Izdavač: Downtown Recordings / Universal Music

  Žanr: Alternative, Garage Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Complexity
  2. Silverlake (K.S.O.F.M.)
  3. Got a Woman
  4. I Love You All The Time
  5. Oh Girl
  6. Got the Power
  7. Skin-Tight Boogie
  8. Got a Woman (slight return)
  9. The Deuce
  10. Save a Prayer (Duran Duran cover)
  11. The Reverend

  Vjerojatno si je za 43. rođendan Jesse Hughes poželio novi album Eagles of Death Metala i tako smo nakon sedam godina čekanja dobili “Zipper Down“.

  Kao i sva prijašnja izdanja Eagles of Death Metala, tako i novi album obiluje brdom zafrkancije u okvirima rock glazbe. Ima tu dobrih momenata, ima i loših, ali jedna stvar je ipak najbizarnija, za najavni singl izabrana obrada samog sebe, odnosno singl “Complexity” koja je ujedno i najavila “Honkey Kong” Boots Electrica, solo projekt Jessea.Da se razumijemo, “Complexity” je odlična stvar i sada u tek neznatno izmijenjenom aranžmanu (gitare su bačene u prvi plan) ukazuje u kolikom su manjku inspiracije bili J&J kad su trebali ‘posuditi’ pjesmu staru svega par godina. Kad bi izbacili “Complexity”, ovdje bi bio jedan veliki propuh kojeg niti ime benda ne bi moglo prodati u većoj tiraži.

  Sedam godina je stvarno dugačak period i kad znamo koliko je prošli album “Heart On” bio dobar, pitamo se je li ovo isti bend. Ok, zabava i ludi tekstovi su i dalje tu, ali kad počnemo slušati gitare i melodije, ostajemo razočarani jer je sve podosta blijedo, stereotipno, neinovativno, isforsirano, loše…

  Muziku podržava

  Prilikom prvog slušanja ne uočava se niti jedna pjesma koja bi iskočila kao jedan od narednih singlova. To ponekad zna biti dobro jer album dobiva na cjelovitosti, ali u ovom slučaju navodi na monotoniju i dosadu te vjerujem da će mnogi radije dočekati neki koncert u svom gradu nego se dalje mučiti sa “Zipper Down” kojem i nakon nekoliko preslušavanja malotko može pronaći neke dobre osobine/stvari.

  Nakon uvodne raspaljotke s “Complexity”, nailazimo na jednu klasičnu brijačinu Eagles of Death Metala gdje je u prvom planu Jesse i gitarski riff, ali sve osim tog u pjesmi ne štima, odnosno, na prijašnjim albumima je bilo puno bolje posloženo, posebno refrenski dio koji djeluje podosta mlako iako se Jesse trudi biti operni pjevač. Nažalost, takvih situacija je previše na albumu.

  Got a Woman” je tip pjesme kakav se očekivao i u dobrom dijelu ostatka albuma, ali su ih zamijenile mnogo manje dojmljive i izlizanije pjesme. U tom vidu ponovno repriziranje “Honkey Kong” Boots Electrica s baladom “I Love You All The Time” se čini predvidljivim potezom jer je i to bila jedna od najsuvislijih i najhitoidnijih pjesama s tog albuma, a slijedi je još jedna takva pjesma “Oh Girl“…

  Da sam htio slušati pjesme s “Honkey Konga“, učinio bih to, ali ako se nešto predstavlja kao novi album, tad sam očekivao i malo više kreative, posebno kad se album čeka dugih sedam godina. U tom vidu, “Zipper Down” je pao jer kad izuzmemo iste pjesme, “Honkey Kong” je u ostatku materijala imao mnogo zabavnije pjesme od ovog ponuđenog na četvrtom albuma Eagles of Death Metal.

  Kad sve to uzmemo u obzir, jasno je da je “Zipper Down” izdan samo da se može ponovno ići na turneje i zabavljati što u konačnici i nije loša stvar jer je Jesse tip frontmena koji zapali publiku čim pred nju stane.

  Muziku podržava