Pojačanje timu freak folkerica

  758

  Sea of Bees

  Songs for the Ravens

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Heavenly Recordings / Universal Music

  Žanr: Folk, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gnomes
  2. Skinnybone
  3. Wizbot
  4. Fyre
  5. Marmalade
  6. Willis
  7. Won’t Be Long
  8. Strikefoot
  9. The Gold
  10. Sidepain
  11. Blind

  Mlađahna djevojka iz Sacramenta na svojem prvijencu uspjela je zazidati niz prekrasnih pjesama koje svojom cjelovitošću zadivljuju svakog slušatelja. U osnovi, njenu glazbu možemo nazvati americanom, ali ona je i mnogo više od toga jer spaja mnoge uzore u vrlo pitak album, vrlo lagan za slušanje.

  Tijekom preslušavanja, mnogi bi mogli reći da Julie Ann Baenziger vuče utjecaje od PJ Harvey, drugi će reći da nalikuje na Reginu Spektor, treći bi mogli povući paralele sa Laurom Marling, četvrti u njenoj glazbi osjećaju folk verziju The xx-a… Sve to zajedno su i više nego dobre reference za album pod imenom “Songs for the Ravens“.

  Melodijska šetnja njenih pjesama je zadivljujuća i malo me podsjeća na posljednji album Roberta Planta, samo što Sea of Bees koristi više laganije, moglo bi se reći pop melodije, ali nisu to one koje haraju vrhovima top ljestvicama, već su više okrenute indieu, odnosno pozitivnoj strukturi pjesama.

  Iz pjesmu u pjesmu sanjivost vokala i glazbe stapaju se lakoćom i time je Julie pokazala koliko je vrsna skladateljica kada joj prvijenac tako jednostavno klizi zaraznim temama. To se najljepše osjeća u prividno bučnijim pjesmama poput “Marmalade“, a ima ovdje još podosta favorita.

  Muziku podržava

  Ipak, ovaj album ću ponajviše zapamtiti po “Sidepain“, vrlo iskrenoj ispovijesti o nesretnim ljubavima koja ima neki optimističan moment, a pomalo nalikuje na spoj Feist, Emiliana Torrini i Laure Marling u najveselijoj mogućoj atmosferi.

  Sea of Bees definitivno je izvođač na kojeg moramo pripaziti u narednim godinama jer ono što već sada pruža za svaki je respekt. Iznijeti ovakav prvijenac ne mogu obični autori, već samo veliki, pa se nadam da “Songs for the Ravens” neće ostati u kategoriji ‘mnogo obećavala, a tako malo dala’.

  Možda je “Songs for the Ravens” došao s malim zakašnjenjem u naše krajeve, ali za dobru glazbu to nikad nije problem jer odlične albume svatko sluša u svako vrijeme, dok su pomodni hitići tek za jednu sezonu. Ovo je album koji ću svakako ponovno vrlo rado staviti u svoj stereo uređaj.

  Muziku podržava