Pogled na dream pop kroz srebrno oko

  281

  Goldfrapp

  Silver Eye

  Datum izdanja: 31.03.2017.

  Izdavač: Mute Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Anymore
  2. Systemagic
  3. Tigerman
  4. Become the One
  5. Faux Suede Drifter
  6. Zodiac Black
  7. Beast That Never Was
  8. Everything Was Never Enough
  9. Moon in Your Mouth
  10. Ocean

  Nakon stanovitih vrludanja i iskušavanja različitih stilova i podžanrova, duo Goldfrapp vratio se s novim albumom i opet pokazao da su spremni na izazove. S odličnim prvijencem privukli su pažnju na sebe, zatim sa sljedeća dva albuma otišli u kičeraj, na “Seventh Tree” zaplovili u melankoličnije vode što se nastavilo i na “Tales Of Us” s foktronicom, da bi danas predstavili svoju verziju dream-popa.

  Alison Goldfrapp i Will Gregory potpuno su uronjeni u elektroniku i sintesajzere, dance zvuk i retro stil, no “Silver Eye” sasvim je moderan album koji prati trendove s reinterpretacijom već spomenutog dream-popa, kojem su dali raskošniji i senzualniji štih.

  Eksperimentiranje na svakom novom izdanju karakteristikčno je za Goldfrapp. Na “Silver Eye” također je primjetna želja da se zakorači u nešto novo, ostavljajući iza sebe iskušane obrasce, no ipak s istom matricom elektronike.

  Muziku podržava

  “Silver Eye” zvuči kao da je electro-pop reinterpretacija Cocteau Twins, i to je ujedno i dobro i loše. Dobro je iz tog razloga što su Alison i Will uspjeli osuvremeniti dream-pop zvuk i dati mu notu popa, a da ne zvuči kičasto i banalno. Loše je što se nisu u potpunosti držali sanjivoga zvuka i na cijelom albumu inzistirali na njemu. Vokal Alison zvuči uvjerljivo u ovom aranžmanu jer njegova sanjivost, eteričnost i senzualnost mogu podnijeti ovakav stil. Sasvim sigurno da zvuči privlačnije nego kada pretenciozno šapuće i senzualnost dovodi do karikature. Ozbiljniji pristup vlastitom stilu donio je dobre rezultate.

  Album počinje napumpano s “Anymore“, koja će zasigurno biti najslušanija jer je prava pop hitoidna numera s jakim elektro štihom. Na nju se nastavlja “Systemagic” u jednakom tonu, no zvuči banalnije i više isforsirano. Nakon ove dvije tipične electro-pop numere slijedi prava priča koju otvara “Tigerman“. S ovom numerom otvara se mračnija i sanjivija strana albuma u kojoj se redaju lagane i atmosferične stvari, poput “Faux Suede Drifter” i “Zodiac Black”, kakve nismo imali prilike čuti od Goldfrapp. Hladni i eterični ton ovih numera, zamotan u mračnu noirovsku atmosferu, zvuči uvjerljivo, a vokal nije isforsiran već je usklađen s cijelom pričom.

  “Beast That Never Was” i tekstom prati koncept albuma, koji ispituje i istražuje tamnije i ekscesivnije strane vlastite persone, dok je “Moon In Your Mouth” pravi indikator dream-pop zvuka kojem je duo stremio na ovom albumu.

  Album zatvara “Ocean” s morskom tematikom, odnosno tematikom prirode, što je vrlo česta preokupacija Alison Goldfrapp, pogotovo nakon “Seventh Tree” i koketiranja s paganskim motivima.

  Sa “Silver Eye” Goldfrapp nisu razočarali, štoviše, sa svakim novim slušanjem album postaje ugodno iznenađenje jer je slojevit i tematski raznolik. Pohvalno je da nisu zastranili s elektronikom, već su isprobali nove obrasce u kombinaciji s uhu ugodnim dream-popom.

  Muziku podržava