Podijeli, pa vladaj

  2598

  Fraktura mozga / Mašinko

  Frakturko

  Datum izdanja: 01.07.2011.

  Izdavač: DIY

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Život je sranje
  2. Početak kraja
  3. Vampirska
  4. Rudi, Budha i ja
  5. Sve na nama
  6. 2002
  7. Mala svinja
  1. Kraj
  2. Erupcija sreće
  3. Kako je Potjeh tražio rakiju
  4. Punk protiv pedofilije
  5. Glorija
  6. Ditiramb
  7. Od kuće do raketa

  Još jedan vrlo zapostavljeni format u našim krajevima jest ‘split CD’. Na njemu dva izvođača, podijelivši pare izdavanja, mogu izdati album (dupli singl), te dodatno proširiti fanovsku bazu na publiku ‘onog drugog’. Tako smo dobili album “Frakturko“.

  Fraktura mozga i Mašinko nisu nepoznati bendovi jer već godinama sviraju. Kako je punk podosta zapostavljen posljednjih godina, a i glavne perjanice punka u nas stide se svojih korijena izostavljajući početne dijelove karijere iz koncertnih repertoara (čitaj Hladno pivo), tako ne čudi što se ova dva benda još nisu uspjeli probiti kao naprimjer KinoKlub sa svojim pop-punkom.“Frakturko” se sastoji od dva CD-a sa po sedam pjesama, a na svakom od njih predstavljen je jedan bend. Kao cjelina djeluju vrlo koherentno i dinamično, baš kako punk i treba biti. Tekstovi su raznoliki, od šaljivih do nešto dubljih, taman da zagriju slušatelja na pravu radnu temperaturu.Oba benda mogu se usporediti s ranim Green Day ili The Offspringom balansirajući između pop-punka i punk-rocka, što uživo sigurno zvuči još dojmljivije nego na albumu, posebno zbog vrlo plesnih ritmova koji se provlače kroz većinu pjesama.

  Vanžanrovska iznenađenja i više su nego dobrodošla, a to se najviše osjeća u posljednjoj pjesmi Frakture mozga “Mala svinja” koja svoje utjecaje uranja duboko u hardcore punk.

  Muziku podržava

  Nakon arenskog nastupa Mašinka, jedan moj prijatelj skroz se navukao na Mašinko što me uopće i ne čudi jer kao i Fraktura mozga, tako i Mašinko djeluje vrlo moćno kada je punk u pitanju. Kod njih su posebno dojmljiva višeglasja koja daju dodatnu pjevnost pjesama, pa vjerujem da se na njihovim gažama mnogi s pivom u ruci deru iz sveg glasa zajedno s bendom na pozornici.

  Dvostruki CD/EP “Frakturko” odlično je uhvatio energiju hrvatske punk scene kojoj fali jedan predvodnik koji bi punk vratio na više mjesto u glazbenoj hijerarhiji, kao što je to napravilo Hladno pivo prije 15-ak godina, prije nego je otišlo u neke druge vode.

  Fraktura mozga i Mašinko zasigurno su vrlo dobri bendovi kojima je zabava na prvom mjestu, a pjesma poput “Kako je Potjeh tražio rakiju” može biti himna mnogih generacija jer vjerujem da se svatko od nas pronašao u njenim stihovima tijekom vikend izlaska.

  Muziku podržava