Pocket Palma: Uzmite “Godišnji” i zaronite u neke nove 80-e

  1139

  Pocket Palma

  Godišnji

  Datum izdanja: 16.05.2019.

  Izdavač: Pocket Palma

  Žanr: Dream Pop, Electro pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Godišnji
  2. Staklo
  3. Ono što nam inače nedostaje
  4. Nemoj se vratiti
  5. Malena
  6. Tko smo ti i ja
  7. Subota nakon Valentinova

  Znajući koji dvojac se zapravo skriva iza novog im projekta naziva Pocket Palma, teško je bilo u potpunosti zatomiti očekivanja. Srećom, ona su i više nego ispunjena. Masterminds iza Side ProjectaAnja Papa i Luka Vidović, upustili su se u novu glazbenu avanturu s Pocket Palmom odajući počast 80-ima izdanjem “Godišnji”. Raspaljuju retro ritmove i vjerno repliciraju zvuk mnogima nam omiljenog vremena popularne glazbe. Dvojac postiže uzbudljive prijelaze između sekvenci, glasovima odlično surađuju, a na hrvatskom zvuče jednako uvjerljivo i dosjetljivo kao i prije.

  Albumu istoimeni najavni singl “Godišnji”, predviđam da će biti jedan od hitova ovog ljeta. Zapravo, nadam se da će biti tako, jer kako to već funkcionira na ionako saturiranom glazbenom tržištu, ako ciljna skupina ne podigne izdanje, teško ćemo dalje. Zarazni, pomalo tropic sintesajzer, uvjerljivo nam pruža ruku, prihvaćamo je, i vođeni smo u zamagljena svjetla nekog podija uz plažu dok Pocket Palma prenose priču nekog vremena što srcima im nedostaje. Pjesma starta refrenom u aranžmanu versova, dajući mu sasvim drugu dimenziju na konačnim velikim refrenima. Vjerojatno ćete upamtiti frazu “ono čega nema je ono što nas nosi“, zamisliti se nad njome i pustiti vlastitim iskustvima da predlože interpretaciju. “Godišnji” je kao više pjesama u jednoj. Dijelom ljubavna, dijelom kao oda nekim boljim vremenima s manje tehnologije i jačom ekipom, a dijelom naučenim životnim lekcijama.

  Muziku podržava

  S drugom pjesmom izdanja, “Staklo”, upoznajemo kako će zvučati dinamičnija, dramatičnija ili možda ljuća strana Pocket Palme. Nježnosti se vraćamo uz “Ono što nam inače nedostaje”. Emotivna težina projekta Pocket Palma, prezentirana je hit zaraznim materijalom, svejedno potpuno časno odrađenom, pritom se ne priklanjajući nekim sasvim sigurnim kantautorskim rješenjima. “Skini ju (masku) i ajmo van“, umorno će duo, spreman na promjenu, riječima “šuti, slušaj svoj san, znaš i sam da želiš“. Pohvalna je odmjerenost Pocket Palme u aranžmanima, što na trenutke kod Side Projecta nije bio slučaj. Ovdje je sve dovoljno izraženo, pažnja se ne usmjerava na nepotrebno, a sve što je dodano kao ukras, sjajno upotpunjuje ono glavno.

  Nemoj se vratiti”, maleni je dokaz drugačijeg razmišljanja generacije. Više se ne uživa u opisivanju boli, ne glumi se patnja, već razumije i odmah put pod noge. Još jedna stvar čiji instrumental bismo voljeli imati.

  Njihovi glasovi zanimljiva su suradnja kroz cijeli album. Njen je glas nježan, mekan i topao, nenametljiv, ali dodatno podiže i upotpunjuje ekspresivan i dramatičan Lukin glas koji baca na onaj Davida Gahana. Rekao bih, jedno bez drugog mogu, ali zajedno su najbolji. Tako, u nastavku, nemojte zaobići pjesmu “Malena”, sada već polako uljuljkani u vibru i energiju albuma. Ključan trenutak za Anjin izražaj i senzualnost. Istovremeno sanjiva, hipnotična, “Malena” obrće uobičajene uloge vođe i pratnje, prepuštajući uzde Anji ovaj put. “U tvojim žilama zlato teče, predaj mi se…“, čarobno će Papa. “Tko smo ti i ja”, prava je elektronička drama, trenutak ovog kratkog, ali posebnog albuma, koji je još jedna potvrda zbilja ozbiljno dobro odrađenog posla posvete osamdesetima.

  Godišnji” se privodi kraju pjesmom “Subota nakon Valentinova”. Nostalgičan je to i seksi, spoj lirske jednostavnosti, emotivne beskompromisnosti i gotovo opipljivih, odličnih 80’s referenci. Na prvom albumu Pocket Palma, u svojih 27 i sitno minuta, kako sami kažu, pop sanjivosti, prenose emociju samouvjereno, s nešto mističnosti i nostalgije, bez previše razočaranja, a prezentiraju ideje zavodljivo s izdržljivom dozom težine. Ako ste voljeli Side Project i džepnu palmu ćete. Zato uzmite kratki (ili dugi) GO i uživajte u još jednom vrijednom i zaista fora ostvarenju ovog dvojca.

  Highlights: “Godišnji”, “Ono što nam inače nedostaje” i “Subota nakon Valentinova”

  Muziku podržava