Početnik gladan uspjeha s djelom rutinera

  4366

  James Blunt

  Back To Bedlam

  Datum izdanja: 11.07.2005.

  Izdavač: Atlantic / Dancing Bear

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. High
  2. You’re Beautiful
  3. Wisemen
  4. Goodbye My Lover
  5. Tears And Rain
  6. Out Of My Mind
  7. So Long Jimmy
  8. Billy
  9. Cry
  10. No Bravery

  Kada netko provede nekoliko tjedana uzastopce na broju jedan britanske ljestvice albuma (a tendencija je da će se tu zadržati još neko vrijeme), onda nam ne preostaje ništa drugo, nego da mu čestitamo. Kada je taj netko debitant, koji se tek nedavno počeo ozbiljno baviti glazbom, onda njegov uspjeh dobiva dimenziju više.

  Riječ je o mladom britanskom glazbeniku Jamesu Bluntu i njegovom prvom uradku, albumu “Back To Bedlam“. Mnogima danas u svijetu muzičkih zaljubljenika nije potpuno jasna tajna uspjeha ovoga albuma, odnosno način na koji je Blunt došao do njega. Jasna je samo činjenica da Blunt posjeduje ogroman talent i da njegov prvijenac izgleda kao djelo iskusnog, prekaljenog rutinera, a ne početnika.

  A da je on uistinu jedinstven na jedan svoj način, pokazuje nam i njegova prošlost. Naime, prije nego što se počeo baviti glazbom ‘za pravo’, radio je u tvornici aviona, a kasnije je kao vojnik bio član mirovnih snaga UN-a, te je tako obišao mnogo zemalja, među kojima i Kosovo (tko zna, možda ga je ondašnje podneblje inspiriralo za koju pjesmu). Za kratko vrijeme, prošao je nestvaran put od vojnika do ‘najskidanijeg’ glazbenika na Internetu.

  Muziku podržava

  “Back To Bedlam” donosi deset laganih pop pjesama. Velika je stvar ta da je James Blunt sa vrha ljestvica skinuo Coldplay (koje neki smatraju nedodirljivima), mislim da bi to trebalo imati na umu slušajući ga. Stvarno nije kurtoazija ako se utvrdi da je nezahvalno izdvojiti neku pjesmu, koja bi bila posebno upečatljiva i koja bi se izdvajala od ostalih svojim kvalitetama.

  Prekrasna balada “You’re Beautiful“, svima je vjerojatno dobro poznata, ali nije i jedini adut. Dojma sam da je “Back To Bedlam” u stanju svakim novim slušanjem ponuditi neku novu stvar koju bi imali pravo okarakterizirati favoritom. “High“, “Out Of My Mind“, “Wisemen” neke su od takvih pjesama.

  Onako stilski, James Blunt dosta podsjecća na svog sunarodnjaka Davida Grayja. Pa i njegov prvijenac pomalo je nalik Grayjovom odličnom “White Ladder”. No mislim da im karijere poslije takvih upečatljivih uradaka neće ići istim tijekom (Gray nikada poslije nije ponovio ni približno takav uspjeh, te mu je karijera krenula silaznom putanjom). Blunt je ovim svojim albumom jasno dao do znanja da je gladan uspjeha, širom je otvorio vrata svoje glazbene karijere, pa nam stoga daje za pravo vjerovati da će se pri vrhu engleske scene zadržati duže vrijeme.

  “Back To Bedlam” je toliko nenametljiv, simpatičan – jedan od boljih otočkih pop proizvoda u zadnje vrijeme. Raduje podatak da je Blunt još mlad i na početku svog muzičkog puta, pa sudeći po ovome startu, od njega se u budućnosti mogu očekivati još veće stvari.

  Muziku podržava