Poanta izgubljena u gomili svega

  274

  The Shins

  Heartworms

  Datum izdanja: 10.03.2017.

  Izdavač: Columbia Records

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Name For You
  2. Painting A Hole
  3. Cherry Hearts
  4. Fantasy Island
  5. Mildenhall
  6. Rubber Ballz
  7. Half A Million
  8. Dead Alive
  9. Heartworms
  10. So Now What
  11. The Fear

  James Mercer i njegova ekipa došli su do novog albuma. Namjerno kažem ekipa jer su se u odnosu na prošli album gotovo svi promijenili, što se u konačnici i dobro osjeti na “Heartworms”.

  The Shinsi su dobili odličan poguranac na početku karijere kad su zapeli za uho mnogim indieanerima. Kako je vrijeme odmicalo, sve više i više su se tražili, pa tako i novo izdanje “Heartworms” zvuči dosta blijedo u odnosu na ono što su pružali prije desetak i više godina.

  Bitna razlika (osim nove postave) leži i u sve većem obujmu korištenja elektroničkih dodataka u podebljavanju zvučnih kulisa, pa ovako dobivamo neku mješavinu indie popa pomiješanog s psihodelijom i elektropopom. Imaju ideju kako sve treba zvučati, Mercer nije ni produkciju prepustio nekom drugom pa ne možemo nikoga drugoga okriviti za niz zamornih pjesama kojima nepresušno nedostaje nekog impulsa da nas ne uspava.

  Muziku podržava

  Uvodna “Name for You” je prpošna stvar koja evocira na pop ’80-ih, “Painting a Hole” zvuči kao da je ispala s nekog od posljednjih albuma Peter Bjorn & Johna u kojima se oni više poigravaju ritmovima nego melodijom, dok je “Cherry Hearts” elektropop najgore vrste.

  Već s uvodom dobivamo jasnu sliku da je bend željan istraživanja prošlosti, ponajprije ’80-ih, i to radi tako-tako. Pjesme djeluju suviše jednostavno jer traže inspiraciju u bendovima i autorima bez imalo nekog vlastitog odmaka u cijeloj priči gdje bi modernizacijom zvuka došli do nečeg novog i zanimljivog. To se najjasnije očituje u skladbi “Fantasy Island” koja zvuči kao da ju je napravio neki A-Ha revival bend.

  Ima tu i zanimljivih trenutaka, poput karipsko obojene “Mildenhall” ili najbolje skladbe albuma “Dead Alive”, ali to je premalo za jedne The Shinse koji su očito prodali dušu vragu, nisu napravili nešto čime bi mogli vratiti status jednog od najzanimljivijeg indie benda s američkog kontinenta.

  Sad se vraćam na tezu s početka… Ovo je James Mercer i sad je potpuno jasno zašto mnogi članovi ne izdrže dugo s njim. Njemu je očito bitnije poigravati se gumbićima u studiju nego pretjerano zamišljati kako će to u konačnici zvučati pa je tako album prenakrcan raznim dodacima koje će live biti gotovo nemoguće izvesti. Tako smo dobili album kojem nedostaje suština jer u gomili svega izgubila se ona osnovna poanta, a to je (u njihovom slučaju indie pop-rock) pjesma.

  “Heartworms” je još jedan album kojim James Mercer a.k.a. The Shins pokazuje da više nema svježih ideja, već inspiraciju potražuje u produkciji s kojom pretjera pa smo od nekad simpatičnog benda dobili jedan sintetički bend kojeg je najbolje zaobići u velikom luku jer trenutno na sceni ima mnogo boljih i dojmljivijih bendova od ovog što nam predstavlja peti album The Shinsa(?!).

  Muziku podržava