Pjevajući barmen

  1023

  Joe Turner

  Jumpin' Tonight

  Datum izdanja: 15.09.2006.

  Izdavač: Blue Label / Trolik

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Adam Bit The Apple
  2. Still In The Dark
  3. Jumpin’ Tonight
  4. Lucille
  5. The Chill Is On
  6. Bump Miss Suzie
  7. Chains Of Love
  8. I’ll Never Stop Loving You
  9. Sweet Sixteen
  10. Honey Hush
  11. Crawdad Hole
  12. Oke-Shoke-Moke-She-Pop
  13. Tv Mama
  14. Married Woman
  15. Midnight Cannonball
  16. Shake, Rattle And Roll
  17. Well All Right
  18. Hide And Seek
  19. Flip, Flop And Fly
  20. The Chicken And The Hawk

  Kansas City početkom ’20-ih godina prošlog stoljeća bio je ono što je valjda danas Las Vegas. 24-satna dekadentna zabava za sve one koji su imali love za skupocjene kurve, loš rulet i boogie-woogie noćne barove. U jednom od takvih barova radio je i mladac snažnog stasa i još snažnijeg glasa. Kažu.

  Bio je građom tako velik da su ga prozvali Big. Big Joe Turner, Boss Of The Blues. Mladac je u tom dotičnom klubu spravljajući pića za šankom istovremeno pjevao u pratnji pijanista na suprotnoj strani kluba. Od malih je nogu želio samo jedno – postati blues pjevač.

  Mogao je satima pjevati i smišljati improvizirane blues strofe ne ponavljajuči niti jednu ponovo. Publika ga je obožavala, kako to obično biva glas o njemu se proširio, i dok se nije ni snašao već je u rukama držao ugovor koji ga je vinuo u zvijezde. Od malog bara do velikog ‘stara’.

  U narednim godinama čovjek s 10 različitih hitova probija sve rekorde R&B top-lista ostajavši na njima sveukupno 117 tjedana. Veliki dio njegovih najvećih hitova nalazi se i na ovoj selekciji 20 najboljih stvari uokvirenih u 60 minuta up-tempo, mahom akustičnog bluesa uz boogie-woogie pratnju aranžmana karakterističnih za ’50-te godine američke rhythm&blues scene dominatnog klavira podcrtanim ponekad ljutim, ponekad tužnim, a ponekad i veselim trubama naslonjenih na ritam sekciju strogog kontrabasa i raspršenih činelica bubnjeva koji djelomično poput mirnih, a djelomično nervoznih valova zanose ovaj blues brodić čas ovamo čas onamo ali uvijek niz struju.

  Poslušajte. Čovjek je u Rock and roll hall of fame.

  Muziku podržava