Pjesnici baršunastog garda

  992

  Nightwish

  Vehicle of Spirit

  dvd Live

  Datum izdanja: 16.12.2016.

  Izdavač: Nuclear Blast

  Žanr: Folk Metal, Power Metal, Symphonic Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Shudder Before The Beautiful
  2. Yours Is An Empty Hope
  3. Ever Dream
  4. Storytime
  5. My Walden
  6. While Your Lips Are Still Red
  7. Élan
  8. Weak Fantasy
  9. 7 Days To The Wolves
  10. Alpenglow
  11. The Poet And The Pendulum
  12. Nemo
  13. I Want My Tears Back
  14. Stargazers
  15. Ghost Love Score
  16. Last Ride Of The Day
  17. The Greatest Show On Earth
  1. Shudder Before The Beautiful
  2. Yours Is An Empty Hope
  3. Amaranth
  4. She Is My Sin
  5. Dark Chest Of Wonders
  6. My Walden
  7. The Islander
  8. Élan
  9. Weak Fantasy
  10. Storytime
  11. Endless Forms Most Beautiful
  12. Alpenglow
  13. Stargazers
  14. Sleeping Sun
  15. Ghost Love Score
  16. Last Ride Of The Day
  17. The Greatest Show On Earth
  1. Weak Fantasy (Vancouver (Orpheum))
  2. Nemo (Buenos Aires (Luna Park Stadium))
  3. The Poet And The Pendulum (Mexico City (Teatro Metropólitan))
  4. Yours Is An Empty Hope (Joensuu (Laulurinne Autodrome))
  5. 7 Days To The Wolves (Espoo (Barona Arena)
  6. Sleeping Sun (Vizovice (Masters of Rock Festival))
  7. Sahara (Tampa Bay (Ritz Club))
  8. Edemah Ruh Acoustic (Nightwish Cruise Turku (Baltic Princess Cruise))
  9. Last Ride Of The Day feat. Tony Kakko (Rio de Janeiro (Rock in Rio))
  10. Élan (Sydney (Enmore Theatre))
  11. Richard Dawkins (Interview Wembley)
  12. Backstage Documentary

  Prije odlaska na pauzu neodređene duljine, ponajprije uzrokovanu Floorinom trudnoćom, a može se reći i bendovu tradicionalnu nakon duge turneje, ovoga puta “Endless Forms Beautiful World Tour”, Nightwish je svoje fanove odlučio ‘počastiti’ suvenirom u vidu trostrukog video izdanja.

  Vehicle of Spirit” peti je koncertni album ovog planetarno popularnog benda, drugi nakon “Showtime, Storytime” s Troyem Donockleyem i Floor Jansen, a prvi njihov kao službenih članova Nightwisha. Da zadovoljimo formu, recimo kako je potpuni novitet u postavi Kai Hahto (Wintersun), istinski ‘maher’ za bubnjevima.Kompletno je izdanje trajanja oko pet i pol sati i sadržava koncerte održane 19. prosinca 2015. u Wembley Areni u Londonu na prvom disku, zatim 31. srpnja iste godine na Ratina Stadionu u Tampereu u Finskoj na drugom. Treći je disk, u formi bonusa, kolaž nastupa širom svijeta, razgovor s znanstvenikom/biologom i naratorom na prošlom albumu “Endless Forms Most Beautiful”, Richardom Dawkinsom, te kadrovi iza pozornice. Iako se radi o izdanju poprilično dugog trajanja, dinamika svih nastupa na njemu, raskošno-pompozna filmska atmosfera, bogata scenografija s obiljem dima, vatre, ‘šarene’ rasvjete, drvenih skulptura i video zidom, te nadasve glazbena kompetencija performera, ne dozvoljava niti trenutka skretanja pozornosti ili možebitnog uzimanja odmora. Kontinuitet koji se, ako se baš mora i hoće, može ‘prelomiti’, ali da se to napravi bila bi šteta.

  Zna se to odavna, no ovdje je opetovano potvrđeno da je Nightwish vrhunska koncertna atrakcija s glazbenicima najvišeg kvalitativnog kalibra. Maestralna izvedba epova “The Poet And The Pendulum” u Wembleyu i Mexico Cityu te “The Greatest Show On Earth” u Londonu i Tampereu to zorno dočarava i nedvojbeno su vrhunac karijere Nightwisha. Barem one u koncertnom dijelu.

  Muziku podržava

  Ako je u nekim ranijim momentima kao privremena pjevačica i bila malo ‘sramežljiva’ i samozatajnija, Floor sada djeluje suvereno, apsolutni je ‘vladar situacije’, blista svojom cjelokupnom pojavom iz koje isijava elokvencija, pozitiva i potpuna pjevačka kompetencija. Na jednak način u komunikaciji s raznježenom publikom, kao i u izvedbi pjesama.

  Onih obiljnijih tipa “Shudder Before The Beautiful”, “My Walden” (Troy zapjevao na početku uz kontinuirani vokalni back-up), “Stargazers”, “Last Ride of The Day” i “She Is My Sin”, nad kojom, svemu usprkos, ‘lebdi’ Tarjina sjena, kao i u komercijalnijim numerama kakve su “Ever Dream”, “Alpenglow”, “Nemo”, “Amaranth” ili “Sleeping Sun”.

  Praktički u svim pjesmama uz tradicionalnu Tuomasovu simfonijsku i Emppinu metalnu notu, ima barem malo nadahnutih folky melodija. Kolaboracija Troyevih genijalnosti na gajdama, flautama i mandolinama i snažnih Marcovih vokala do posebnog izražaja dolazi u pjesmama “While Your Lips Are Still Red”, “7 Days To The Wolves”, “Dark Chest Of Wonders”, “I Want My Tears Back” (hrvatska zastava u publici u prvim redovima) ili “The Islander”.

  Extra disk donosi miks, uglavnom, poznatih pjesama snimanih na različitim lokacijama, uključujući gostovanje Tonya Kakka iz Sonata Arctice u “Last Ride of The Day” na Rock In Rio festivalu u Brazilu. Dodatak je, poviše spomenuti, razgovor s Richardom Dawkinsom tijekom koncerta u Wembleyu te dokumentarac snimljen iza pozornice.

  Jednako tako, ovi se materijali mogu pronaći i u audio formatu, odnosno na CD-ima, i ne treba uopće sumnjati da oni koji to još eventualno nisu, uskoro će ‘posegnuti’ i za tim dodacima.

  Nikad nije dobro previše se ponavljati, no teško je za vjerovati da će obožavatelji Nightwisha imati nešto protiv još jednog opširnog, koliko znam ne baš i jeftinog koncertnog izdanja, tek tri godina nakon prošlog “Showtime, Storytime”. Samim tim jer ovo je još razboritiji, snažniji, konkretniji i uvjerljiviji Nightwish na kakvog se krajem prošlog i početkom ovog desetljeća pomalo počelo zaboravljati.

  Nightwish je to u rafiniranom, bombastično-kočopernom blještavilu, vrlo vjerojatno snažniji i pouzdaniji no ikada.

  Muziku podržava