Pjesme s ruba u konačnici samo solidne

  772

  Robert Tilly & Wooden Ambulance

  Northern Sadness

  Datum izdanja: 25.11.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Americana

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cold & Twisted
  2. Restless Cowboy
  3. Never Could Anyone
  4. Dr Wasted & Mr Stoned
  5. Baby, Come On Home
  6. Requiem For A Lover
  7. Don’t Know What To Do With My Life
  8. Listen To The Oldman
  9. Nan-cey
  10. St. Gotthard’s Child
  11. The Ultimate Road
  12. Lonesome Dove
  13. Restless Cowboy (alternate version)

  Wooden Ambulance se pokazao kao jedan od perspektivnijih bendova u regiji s naglaskom na americani i alternativnom countryu što se ne čuje baš često u ovim krajevima.

  Ali ih je publika, jednako kao i kritika dobro prihvatila. Nakon tri studijska albuma i jednog kompilacijskog došlo je vrijeme za suradnju. “Northern Sadness” je nastajao tijekom ove godine i proces je potrajao da bismo na kraju dobili još jedno solidno izdanje ovih americana junaka.Suradnja s Robertom Tillyem nalikuje kao da su mu Wooden Ambulance prateći bend, kako su se sami izrazili o toj kolaboraciji. Sve pjesme su proizvod Tillya, dok je bend zadužen za aranžmane. Snimali su album u pauzama između koncerata i osjeti se taj utjecaj radne energije koja pršti na albumu, iako je na prvo slušanje pomalo easy-listening.

  No, neka vas to ne zavara. Album je prava americana pjesmarica s lijepim folk podtekstom i countryem kao matricom. Ovaj je miks ono što Wooden Ambulance najbolje radi i u čemu redovno uspijevaju na svakom albumu dosad.
  Što se tiče zvuka, nisu mnogo mijenjali, ali možda se više osjeti taj alternativni country na tragu 16 Horsepowera s banjo gitarom u prvom planu u “Baby, Come On Home” koja je prekrasna balada s nježnim vokalom koji ipak nosi i određene hrapavosti i grubosti kakvu trebaju imati country izvođači.

  Muziku podržava

  Mnogo je tu instrumenata – violina, saksofon, gitare, banjo, harmonika, flauta… Mogli bismo nabrajati i dalje. Ali važno je to da je svaka pjesma svoj mali svemir i lijepo su rasporedili instrumente da nikad ne odu u krajnost i pretjerivanje. Ove laganije stvari prate prigušeni instrumenti kao u “Requiem for a Lover” i “Never Could Anyone“, dok su u malo žešćim stvarima prisutni banjo i gitare. Sve je to smisleno i razrađeno s pažnjom.

  Don’t Know What To Do With My Life” je jedna od laganijih stvari koja je pomalo lamentirajućeg karaktera na tragu gothic americane Jaya Munlya. I to je dobro da se nisu zadržali na čistoj americani, nego su malo i pokušali s podžanrovima i to se pokazalo kao dobar potez.

  Malo žešća numera je “St. Gotthard’s Child” koja ima najviše countrya u sebi, a to im dobro leži.

  Ima tu i slabijih stvari, kao “Restless Cowboy” i “Listen To The Oldman”, pa i “Lonesome Dove” koje su pomalo otišle u krajnosti instrumentalno i produkcijski i nisu zadržale balans koji prati ostatak albuma.

  Album je kao cjelina jedna korektna priča tužnih kauboja i osamljenika koji znaju što je tuga i znaju pjevati o njoj. To su odmetnici i ljudi s ruba društva kojima je glazba najbolje utočište. Ova kolaboracija je vrijedno ostvarenje, ali u konačnici slabije od diskografije Wooden Ambulencea.

  Muziku podržava