Part Chimp: Dobar povratak kultnih londonskih noisera

  167

  Part Chimp

  IV

  Datum izdanja: 14.04.2017.

  Izdavač: Action Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Namekuji
  2. Mapoleon
  3. Bouncer’s Dream
  4. Solid Gone
  5. Ro Ro
  6. Bad Boon
  7. The Saturn Superstition
  8. Rad Mallard
  9. A Lil’ Bit O’ Justice

  Part Chimp je bend koji bio aktivan od 2000. do 2011., a kroz njega su prošli mnogi članovi. Kako živimo u vremenu reuniona, tako su se i oni ponovno okupili prošle godine, odsvirali mnogo koncerata i složili novi album koji je izašao pred koji mjesec.

  Njihova primarna glazbena zanimacija je noise, ali u jednoj rockerskoj formi koja nije toliko zatvorena pa bi ih u neku ruku mogao usporediti s onim što je Repetitor napravio na posljednjem albumu, iako su Part Chimp žešći i bučniji (naravno da tu govorim isključivo o studijskoj izvedbi), ali i s dosta slabijim pjesmama u odnosu na beogradsku trojku.

  Muziku podržava

  Svaka pjesma albuma ima poprilično moćnu zvučnu kulisu koja je bazirana na noiserskim i sludge gitarama, na koje su potom nadodani vokali koji često djeluju kao zborno pjevanje, ali su vrlo malo ili gotovo uopće razumljivi pa je jedino što mogu reći da se osjeća taj jedan hype u pjesmama koji te može povući na ponovno preslušavanje pjesama jer sve djeluje bombastično i vrlo zanimljivo.

  Naravno, ovo nije glazba koja će se mnogima svidjeti, posebno ne na prvu, ali to ne mora nužno značiti da je loše i neslušljivo. Glazbene podloge najčešće zvuče kao kod nekih žestokih post-rockera jer se atmosfera lijepo pumpa kroz pjesmu tako da vokali u pojedinim pjesmama možda nisu ni potrebni. Ovako zvuče kao dodatni instrument što opet nije loše.

  U ovakvim albumima teško mi je izdvajati pojedine pjesme jer album “IV” stvarno djeluje kao cjelina bez ikakvog kvalitativnog odskakanja. Jednom kad te album povuče u svoje odaje, počinješ otkrivati sve detalje koje on nudi. Često kroz tu buku i pjevanje prokljuvi i pokoji elektronski element čime se jasno vidi da je bend htio malo oplemeniti svoj zvuk i za moderne slušače glazbe.

  Kad se nešto ne može najbolje objasniti, često se tome nadodaje riječ ‘kultni’ pa su tako i Part Chimp kultni bend s londonske alternativne scene koji su imali dugogodišnju suradnju s etiketom koju vodi Mogwai. U nekim je dijelovima jasno gdje su se ‘pronalazili’, a sad treba vidjeti koliko povratak Part Chimpa može podrmati noiserski svijet. Gledajući album ‘četvorku’, Part Chimp ima još mnogo dinamita među svojim prstima, album je razarajući i nadam se da ćemo uskoro imati priliku i vidjeti ovo uživo. Vjerujem da ove pjesme, kao i kod mnogih drugih bendova, mnogo bolje zvuče uživo jer se ta energija teško može uloviti studijski…

  Muziku podržava