Paradox Continues – bijelci i dalje imaju najboljeg repera

  4164

  Eminem

  Recovery

  Datum izdanja: 18.06.2010.

  Izdavač: Aftermath / Universal Music

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cold Wind Blows
  2. Talkin’ 2 Myself feat. Kobe
  3. On Fire
  4. Won’t Back Down feat. P!nk
  5. W.T.P.
  6. Going Through Changes
  7. Not Afraid
  8. 8Seduction
  9. No Love feat. Lil Wayne
  10. Space Bound
  11. Cinderella Man
  12. 25 To Life
  13. So Bad
  14. Almost Famous
  15. Love the Way You Lie feat. Rihanna
  16. You’re Never Over
  17. Bonus track: Untitled

  Najbolji golfer – crnac (Afroamerikanac, ili kako se to već kaže), predsjednik SAD također, najbolje tenisačice također, sve europske nogometne reprezentacije također nalaze pokojeg sličnog igrača, a nakon vladavine kvartovskih i zapostavljenih ‘It’s Because I’m black’ klinaca, Eminem je uletio i srušio cijelu priču.

  Povratak u formu i potvrda – bijelac je najbolji reper svijeta.

  Prošla su vremena njegovih djetinjastih pjesama i spotova, prošlo je vrijeme njegove tabloidske sudske sapunice s bivšom ženom, već je i vlastitu majku dovoljno popljuvao, a kako je i sam priznao – zadnjih 5 godina bile su ispunjene alkoholizmom i tabletama. Ovaj album trebao je biti “Relapse II”, ali budući se gotovo potpuno maknuo od Dr. Drea kao producenta, odlučio je ovom projektu dati skroz novo ime. I dobro da je…

  Recovery” je definitivno povratak u formu i po mnogočemu poseban album. Ono specifično je da su izbjegnuti bilo kakvi ‘skitovi’, pa se album protegao na konkretnih 77 minuta i 17 (pravih) pjesama. Muzički je nekako ozbiljniji opakiji, a tematski osobniji i izrazito ‘povratnički’.

  Muziku podržava

  Singl “Not Afraid” najbolji je primjer priče ‘Vratio sam se i, kako god bilo, bit ću jači od svega’. Nakon toga bilo je potrebno zapaliti i komercijalniji dio javnosti. Ako hoćeš brutalan hit, hitčinu, koga pozvati za gosta ako ne trenutnu ultimativnu zvijezdu Rihannu?! I još složiš hip-hop laganicu. Stvarčuga je zagarantirana – “Love the Way You Lie“.

  Tematski, drugo poglavlje albuma sigurno je jedan zanimljiv potez – vrijeđanje prethodnih albuma. Na početku “Cold Wind Blows” poručuje više-manje ‘Vratio sam se i popljugajte mi svi!’, a onda se na “Talkin’ 2 Myself” ispričava fanovima na albumima “Encore” i “Relapse” jer je na jednom bio na drogama, a na drugom se skidao s njih. I na “Cinderella Man” kaže “Thanks for being patient, I won’t make no more mistakes”.

  Kao i na sličnim albumima, gostovanja iliti popularni ‘fičuring’ još su jedan aspekt. “Won’t Back Down” je živčano pljuvanje i lagani pjev Pink na refrenu. Ono što je posebno simpatično je dobra suradnja rima i producentskog smanjivanja vokala usred kitice. Lil Wayne se pridružio na “No Love“, pjesmi koja je izgrađena na popularnoj trash matrici staromodnog dance hita “What Is Love”, a unatoč tome pjesma nije ispala ni sprdačina ni parodija.

  Going Through Changes” je izgrađena nad ultimativnoj pjesmi i odličnoj povezanosti hip-hopa i starog rocka. Ozzy Osbourne pjevuši svoju laganicu na refrenu i stvar je očekivano dobra, baš onakva kakve najčešće i nastaju kad netko samplira takvu uspješnu stvar iz prošlosti.

  Od tih 17 stvari sve ostale se provjerene kombinacije, ima i onih melodičnih gdje i Eminem forsira svoje pjevušenje (neka mu bude), a ima i onih opasnih beatova s njegovim riganjem i vrijeđanjem – posebno na svojevrsnom reperskom natjecanju (tko će ‘maznuti’ čiju curu) “Seduction“.

  Postoji neka šansa da je u ovo vrijeme teško očekivati da netko na vrhu provede 10-ak i više godina. Eminem je tu već dugo, zbilja dugo. Unatoč unutarnjim nemirima i borbama, uvijek je tu bio pokoji hit i prvo mjesto ljestvice. Ovaj album definitivno spada u sam vrh njegovih ostvarenja i, na žalost, vjerojatno će biti zapostavljen samo zato što pušu neki drugi vjetrovi. Posebno tu – kod nas…

  Muziku podržava