Pametniji popušta

  1813

  Fakofbolan

  ...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome...

  Datum izdanja: 15.10.2013.

  Izdavač: PDV

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pametniji popušta (historija ili histerija)
  2. Šoping terapija
  3. Imati i nemati (Pravo ≠ Pravda)
  4. Stoka sitnog zuba
  5. …A mi sviramo… (Ne nudimo rješenje, ne rješavamo probleme)
  6. Bespuća povijesne gadosti
  7. Hotel Remetinec (Oni su pametni, a mi smo glupi)
  8. Uvijek ili nikad?
  9. Božić bez božićnice (Balada o debelom Laponcu)
  10. Ginuti za koga?
  11. Vidimo se, nismo slijepi

  Posljednjih par mjeseci objavljeno je punk albuma kao nikad do sada. Generalno se može reći da je malo tko podbacio, da su svi na svoj način zanimljivi, pa slobodno možemo prekrižiti onu standarnu parolu ‘punk je mrtav’.

  Još jedan u nizu albuma punk usmjerenja s naših prostora dolazi iz pera Fakofbolana ili skraćenom FOB koji na novom albumu ponovno dokazuju da su bend koji ima što reći. “… ako ne možeš napraviti sam barem pokvari drugome…” je niz vrlo politički obojenih pjesama jer o čemu bi drugome pravi punkeri pjevali nego o lošem sistemu.Kad vidimo same naslove pjesama (evo nekih “Pametniji popušta”, “Šoping terapija”, “Imati i nemati”, “Stoka sitnog zuba”, “Hotel Remetinec”…) jasno je da nešto ne štima kod nas, ne samo u politici već i u mentalitetu. FOB direktno u glavu progovara o tim problemima, a rješenja se ipak teško pronalaze, pa kao što i sami kažu najbolje se izgubiti u masi (što bi potvrdilo tezu o našem mentalitetu).

  Punk se uvijek najviše probijao kad situacije nisu bile bajne, a kad uzmemo trenutnu zbilju, ne bi me začudilo da nam punk zamijeni narodnjake jer smo u teškoj banani, nema nam izlaza… Možda ima ako bi zamijenili i lijeve i desne i pokušali isfurati neki dosad neuobičajeni format gdje oni na vlasti ne bi punili svoje džepove i ćelije.

  Muziku podržava

  FOB takvim riječnikom udara, ali ipak neki bendovi, ponajprije Šank?! djeluju razigranije i raznolikije što uopće ne umanjuje sliku albuma “… ako ne možeš napraviti sam barem pokvari drugome…” koji svojim nazivom najbolje opisuje kako se ponašamo.

  “Pametniji popušta (historija ili histerija)” otvara album i ogledni je primjerak materijala kojeg možemo očekivati na albumu. Britak punk zvuk vrlo zarazne melodije i tekstom “Učili su nas da pametniji popušta/možda baš zbog toga svijet ovakav je/jer budale se drukčijim pravilom vode/ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome“.

  Vremena idu i malo tog se mijenja. Za naše okruženje je to loše, ali je dobro da postoje bendovi poput FOB-a koji se ne mijenjaju i koji se i dalje trude ukazati na probleme. Album “… ako ne možeš napraviti sam barem pokvari drugome…” pokazuje da postoji scena koja bi nas mogla osvjestiti, ako joj damo da se ponovno vrati u viši plan od trenutnog.

  Muziku podržava