Ovo ‘Love Me’ ipak preteže

  826

  Lekap Quartet

  Love Me Or Leave Me

  Datum izdanja: 01.11.2010.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bli Blip
  2. Yeh Yeh
  3. Too Close For Comfort
  4. Delirio
  5. All Or Nothing At All
  6. Love Me Or Leave Me
  7. Pamtim samo sretne dane
  8. Sassy’s Blues
  9. Take Five
  10. Sand Story
  11. Lover Man

  Hrvatsko-američki jazz kvartet Lekap predvodi žena, vokalistica Lela Kaplowitz, a njena tri mušketira su pijanist Joe Kaplowitz (njen muž i aranžer), basist i tršćanski student Damjan Grbac i bubnjar Tonči Grabušić, a svatko tko posluša ovaj album, neće nagrabusiti.

  Love Me Or Leave Me” mahom je vrlo dobra kolekcija snimljenih jazz standarda (jedna je pjesma Lelino djelo, a jedna je “Pamtim samo sretne dane”), a gore navedeni muzičari uspjeli su se dogovoriti da obrađene pjesme ne zvuče birtijaško-gažersko-svadbarski, nego da imaju nešto svoje, odnosno slušatelja uspijevaju uvjeriti da su lekapovci ukrali pjesmu od autora i učinili je svojom.Izuzetak je “Pamtim samo sretne dane” čija verzija je po osobnom mišljenju razvučena, promašena i dosadna i, iako je tehnički uredno napravljena, najbolje bi bilo da je nema jer joj, u ovakvoj verziji, po kvaliteti tu nije mjesto. Newyorški aranžer i pijanist Joe Kaplowitz u ovaj se kvartet uklopio bolje nego Dontaye Draper u hrvatsku košarkašku reprezentaciju, a ritam-sekcija također sasvim solidno daje svoj doprinos.

  U prvom je planu Lela, koja može zvučati kao Ella ili kao Sarah, no gospođa K. se potrudila, skočila do New Yorka i naučila pjevati, tako da njene pjevačke dionice, iako povremeno nakićene scatom (to vam je pjevanje slogova koji ništa ne znače), imaju svoj smisao i ne narušavaju postojeću strukturu.

  Muziku podržava

  Drugi čujan i bitan momak u priči je Joe Kaplowitz: osim što prstima miluje tipke klavira, sastavio je pametne aranžmane, i što je najbolje u cijeloj priči, Lela i muškići mogli bi još svašta napraviti. Osim toga, Grad Rijeka je potpomogao realizaciju ovog projekta. Sad čekamo da zagrebački gradonačelnik sponzorira novi album, recimo Louisa Armstronga, samo ovaj nikako da uđe u studio.

  U svakom slučaju, Lekap je hrvatskoj jazz sceni podario vrlo zanimljiv debi, s tendencijom da se razvija u raznim smjerovima.

  Muziku podržava