Ovako je nekako govorio i Rundek

  908

  Michael Camilo

  Mano a mano

  Datum izdanja: 13.09.2011.

  Izdavač: EmArcy / Universal Music

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Yes
  2. The Sidewinder
  3. Then and Now
  4. Mano a Mano
  5. You and Me
  6. Rice and Beans
  7. Naima
  8. No Left Turn
  9. Alfonsina y El Mar
  10. Rumba Pa’ Ti
  11. About You

  Izađi i bori se, u ovom gradu nema mjesta za jednog od nas”, derao se nekad Darko Rundek u možda i najlegendarnijoj pjesmi njegova Haustora. Istu temu, ali uz drugačiju formu, na svom novom albumu obradio je latin jazz klavirist Michel Camilo koji je album nazvao “Mano a mano”.

  U ovu formulu mogli bismo komotno uvrstiti još jedan ‘mano’ jer Camilovu družinu, osim njega, čine još dvojica glazbenika koji tako čine trokut suparnika i prijatelja koji kroz gotovo cijeli album pokušavaju nadmašiti jedan drugoga, ali i sebe. U potpunosti u pozitivnom smislu.Udarni trenutak naslovna je pjesma koja najbolje simbolizira trojicu glazbenika, Camila za klavirom, kontrabasista Floresa i perkusionista Hidalga, kako pokušavaju pobijediti jedan drugoga u igri koju su sami sebi odredili. Ista shema provlači se kroz gotovo cijeli album, a najbolja je činjenica što se pobjednik ni nakon svih 11 pjesama uopće ne nazire. Svi silni ‘dvoboji’ stvaraju odličnu vibru i dinamika garantira da je dosada isključena iz slušanja.Dvije balade na sredini albuma, “Then and Now” i posebno “You and Me”, daju albumu onaj ton koji garantira taman toliku promjenu raspoloženja da sve zvuči kako treba, a opet jako dosljedno. Posebno je balada “You and Me” vrhunski primjer kako napisati ljubavnu pjesmu, ne koristeći pritom nijednu jedinu riječ. To ju i izdvaja od ostalih pjesama na albumu.

  Zanimljivi aspekt albuma jest i nedostatak bubnjara, odnosno prisutnost odličnih perkusija Giovannija Hidalga koji već u prvoj pjesmi “Yes” očigledno poručuje “Da, ne pada mi na pamet glumiti skromnog člana ritam sekcije kad dođe mojih pet minuta“. Sljedeća priča na albumu je “The Sidewinder” koja odličnom latin jazz matricom predstavlja Camila kao vrhunskog jazz klavirista.

  Muziku podržava

  Sam kraj albuma skriva jednu kratku skladbu, koja nema ni tri minute, ali “About You” daje zadnji pečat albumu kroz tipke Michela Camila koji ovu baladu svira sam, minimalizmom završavajući album na najbolji način.

  Iako Camilo gotovo sigurno nikad nije upoznao Darka Rundeka, obojica provlače istu temu natjecanja, kako bi se međusobno potakli na još jedan korak prema savršenstvu. Rundek je imao Sachera do neposredno prije “Bolera” na kojem se našla “Šejn”, a Camilo Floresa i Hidalga. Nedavno su Jan Akkerman i Vlatko Stefanovski radili turneju kroz Hrvatsku radeći istu stvar, double axe gitare u heavy metalu egzistiraju na istim postulatima, Ritchie Blackmore i Ian Gillan prije 40-ak su se godina borili ‘glasom protiv gitare i obrnuto’. Svi ti primjeri pokazuju da, iako glazba nije sport, natjecanje može dati plodove. Pa i odlične jazz albume.

  Muziku podržava