Ovaj soundtrack nikako neće pomoći seriji The Get Down da uđe u povijest

  3803

  The Get Down: Original Soundtrack

  Kompilacija

  Izdavač: RCA / Menart

  Žanr: Disco, Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Welcome to the Get Down – Jaden Smith
  2. Rule the World (I Came from the City) – Michael Kiwanuka feat. Nasir Jones as Mr. Books
  3. Cadillac – Miguel
  4. Losing Your Mind – Raury & Jaden Smith
  5. You Can’t Hide / You Can’t from from Yourself (Touch of Class GMF Remix) – Zayn, Teddy Pendergrass & Grandmaster Flash
  6. Black Man in a White World (Ghetto Gettysburg Address) – Michael Kiwanuka feat. Nasir Jones as Mr. Books
  7. Shaolin’s Theme / Pray – Malay / 6LACK
  8. Ball of Confusion – Leon Bridges
  9. Think (About It) – Lyn Collins
  10. (Are You Ready) Do the Bus Stop / Suga – Fatback Band / Sarah Ruba
  11. Telepathy – Christina Aguilera feat. Nile Rodgers
  12. Bad Girls – Donna Summer
  13. Hum Along and Dance (Gotta Get Down) – Janelle Monáe
  14. Devil’s Gun – CJ & Co.
  15. Wild in the Streets – Garland Jeffreys
  16. Que Lio – Héctor Lavoe
  17. Just You, Not Now (Love Theme) – Grace
  18. This Ain’t No Fairy Tale – Justice Smith as Ezekiel Figuero
  19. Be That as It May – Herizen F. Guardiola as Mylene Cruz
  20. Get Down Brothers vs. Notorious 3 – The Get Down Brothers
  21. Kipling Theme – Kamasi Washington
  22. Set Me Free – Herizen Guardiola as Mylene Cruz feat. Nile Rodgers & The Americanos
  23. Up the Ladder – Herizen Guardiola as Mylene Cruz & Justice Smith as Ezekiel Figuero
  24. Zeke’s Poem (I Am the One) – Justice Smith as Ezekiel Figuero

  Kasnih ’70-ih New York nije bio ni približno ono što je danas. Tada je to bio duboko podijeljen, nasilan i slomljen grad čiji su stanovnici uglavnom bili na koljenima bez ikakve perspektive.

  Netflixova serija “The Get Down” prati grupu klinaca koji se, naoružani verbalnim dosjetkama, limenkama spreja, improviziranim plesnim koracima te bijesom prema autoritetima i sistemu izdižu iz zasprejanih ruševina Bronxa i stvaraju nešto što će desetljećima kasnije poharati planetu te postati svjetski glazbeni fenomen.

  Renomirani redatelj Baz Luhrman (“Moulin Rouge”, “The Great Gatsby”, “Romeo + Juliet”) primio se ozbiljnog posla. Naime, planovi za seriju su se kovali jedno cijelo desetljeće, a produkcija jedne epizode u prosjeku je koštala 16 milijuna dolara, dok je u cijelosti Netflix navodno uložio nevjerojatnih 190 milijuna dolara što ovu seriju čini jednom od najskupljih svih vremena. Iza projekta, uz Luhrmana kao glavnog masterminda, stoje imena kao što su Nas i Grandmaster Flash koji su održavali specijalne radionice za glumce kako bi ih naučili miksanju, slengu i pop kulturi ’70-ih.

  Muziku podržava

  Skupa produkcija itekako dolazi do izražaja. Serija miješa stvarne snimke New Yorka ’70-ih te radnju bazira na stvarnim događajima dok se neke od ikona ranog hip-hopa poput Grandmaster Flasha i Afrikaa Bambaate pojavljuju u samoj seriji. Od kvartovskih situacija iz socijalnih stanova iz Bronxa, do gay umjetničke scene SoHo-a, punkerskog kultnog CBGB-a i političkih intriga iz Manhattana, “The Get Down” predstavlja mitsku sagu o načinu na koji je iz ruševina, usred bankrota i najžešćeg kriminala, hip-hop (ali i punk i disco) isplivao na površinu i osvojio svijet.

  Nažalost, službeni soundtrack serije nije mogao uključivati sve genijalne skladbe koje se pojavljuju u samoj seriji. Prateći avanture petoro klinaca iz Bronxa, kroz prvu sezonu serije se isprofiliralo preko 150 pjesama koje variraju od originalnih skladbi do najbolje probranog soula, jazza, rocka, R’n’B-a, funka te ranog hip-hopa.

  Soundtrack uglavnom čini mješavina klasika iz disko ere te originalnih kompozicija. Naime, originalne pjesme koje su dio soundtracka utkane su kroz epizode smještene 1977. te prepričavaju avanture protagonista. Nažalost, unatoč impresivnom popisu još više impresivnih glazbenika, album uz čast iznimkama, teško stoji kao samostalan rad, a još teže kad ga se promatra kao dodatak glazbenoj drami.

  Veliki broj skladbi koje su našle mjesto na dva CD-a je nepotrebno unakažen monolozima likova iz serije kao naprimjer genijalna “Rule The World (I Came From the City)” u koju nepotrebno upada Nas, te “Black Man in a White World (Ghetto Gettysburg Address)”, čija bi originalna verzija kao u seriji, da je ostala netaknuta, bila savršen dodatak ovom soundtracku.

  Neki od spomenutih izuzetaka su definitivno originalna Miguelova “Cadillac” koja disko ritam pretvara u nešto puno veće sa svojim ezoteričnim prijelazom i hipnotizirajućim outrom.

  Rijetko kada soundtrack uspije nadmašiti samu seriju i to je uredu. Ova genijalna serija će zasigurno ući u povijest i osvojiti mnoga srca gledatelja, ali službeni soundtrack sigurno neće biti jedan od razloga.

  Muziku podržava