Osvježen prikaz esencijalnog Jean-Michel Jarrea

  1346

  Jean Michel Jarre

  The Essential (Remastered)

  Datum izdanja: 03.05.2004.

  Izdavač: Disques Dreyfus / Dinaton

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Oxygene Part 4
  2. Zoolookologie
  3. Equinoxe Part 4
  4. Oxygene Part 8
  5. C’est La Vie (feat. Natasha Atlas)
  6. Ethnicolor 1
  7. Oxygene Part 2
  8. Equinoxe Part 5
  9. Souvenir De Chine
  10. Chronologie Part 4
  11. Revolution, Revolutions
  12. L’orchestre Sous La Pluie
  13. Calypso
  14. Quatrieme Rendez-Vous
  15. Oxygene Part 6
  16. Diva

  Jean-Michel Jarre jedan je od pionira elektronsko-sintetizirane glazbe, sedamdesetih godina prošlog stoljeća eksperimentirajući s ‘elektronskim klavirom’ – sintisajzerom, postavlja isti kao glavni instrument u svojim skladbama.

  Pokušavajući odmaknuti elektronsku muziku od njenih minimalističkih korijena stvara orkestralno melodijoznu muziku predvođenu hitom “Oxygene“, istoimeni album iz 1977. godine, koji postaje veliki komercijalni hit smješten na drugom mjestu britanske top ljestvice. Godinu dana kasnije Jarre izdaje jednako uspješan album s vodećim singlom “Equinoxe“.

  Godinu dana kasnije Jarre postaje vlasnikom Guinnessovog svjetskog rekorda okupivši u Place de la Concorde u Parizu oko milijun obožavatelja. Godine 1983. izdaje svoju prvu kompilaciju “The Essential” na kojoj su ravnomjerno zastupljeni njegovi dotadašnji najveći komercijalni hitovi.

  Upravo se na toj kompilaciji temelji i njegova najnovija kompilacija iz 2004.godine pod nazivom “The Essential Remastered“. Riječ je remastiranoj verziji hitova iz njegove sada već preko četrdeset godina duge karijere svjetskog glazbenika-kompozitora poznatog osim po autorskim albumima i kao vrsnog kompozitora filmske glazbe.

  Muziku podržava

  Tako je ova kompilacija zapravo esencija njegovog rada smještena u 16 pjesama. Kompilaciju otvara “Oxygene Part 4” i to kao uvertire jer su na album uvršteni još i dijelovi “Oxygene Part 8“, “Oxygene Part 2” kao i “Oxygene Part 6“.

  Od hitova podijeljenih u dijelove na kompilaciji se nalazi i “Equinoxe Part 4“, “Equinoxe Part 5” te “Chronologie Part 4” s istoimenog albuma iz 1993.godine. S albuma “The Essential” iz ’83 na ovoj kompilaciji nalazi se i neizostavni hit “Zoolookologie“.

  Iako je Jarreova glazba većinom instrumentalnog karaktera tu i tamo dogodi se i zanimljiva vokalna suradnja kao na pjesmi “C’est La Vie” s Natachom Atlas, poznatom bivšom pjevačicom Transglobal Undergrounda. Natachine vokalne sposobnosti prate breakbeat same pjesme kroz pjevanje i šapat.

  Na albumu se nalazi i pjesma inspirirana Kinom pod nazivom “Souvenir De Chine“, gdje je u osamdesetim godinama svirao u Pekingu i Šangaju kao prvi zapadnjački moderni umjetnik u komunističkoj Kini.

  Album zatvara šesnaesta stvar “Diva” s još jednim gostujućim vokalom Laurie Anderson, koja se pojavljuje kao gošća na njegovom albumu iz 1984. godine “Zoolook”, eksperimentalnom pjesmom u vokalnom i glazbenom smislu.

  Kako je Jean-Michel Jarre poznat upravo po svojim eksperimentalnim albumima vođen krilaticom kvaliteta, a ne kvantiteta pa se tako na večini njegovih albuma nalazi i manje od deset pjesama, tako da se ova kompilacija s te strane gledano može shvatiti kao dvostruko-trostruki kompilacijski uradak.

  “The Essential Remastered” cijeloviti je presjek Jarreove glazbene karijere i prikaz njegovog rasta paralelnog s tehničkim dostignućima u glazbenoj industriji. Bilo da ga cijenite zbog njegovog kozmopolitizma – svira na 25 različitih jezika, ili kao glazbenog virtuoza – koristi više od deset tipova sintisajzera u stvaranju muzike ili zato što nikad ne ponavlja isti zvuk dvaput. Bilo kako bilo ovaj kompilacijski CD dobar je kao osvježenje i rezime za sve stare ‘jarreovce’ ili kao početak za neke nove.

  Muziku podržava