Osvježavajuće putovanje, kratko, ali intenzivno

  1391

  Rachel Brooke

  The World's Greatest Anchor

  Datum izdanja: 19.01.2016.

  Izdavač: Mal Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ghost of You
  2. The World’s Greatest Anchor
  3. Apathy
  4. Gold
  5. Delilah
  6. Revenge

  Kada se netko opire žanrovskimi stilskim odrednicama, i glazbom i pojavom, kažemo da se izdvaja iz mora kopija i sličnosti kojima obiluje glazbeni svijet.

  Kada je taj netko k tome blizak izričaju countrya i bluesa, stvar postaje još zanimljivija. Takva je Rachel Brooke, većini nepoznato ime, ali sada već etablirana u krugu glazbenika koji svoj stav opisuju kao gothic americanu i death country.

  Iako ona sama nije sklona tome, surađivala je s Lonesome Wyatt & The Holy Spooks koji su jedan od najpoznatijih death country izvođača. Ta kolaboracija je bila posebna stvar u kojoj su došli do izraza Rachelin specifični blues vokal i country Wyatta i rezultat je bio zaista odličan album kojim je Brooke postala malo poznatija, iako je i dalje na samim marginama mainstrema, štoviše daleko od njega, ali ona ionako tamo ne želi biti.

  Muziku podržava

  Ona pjeva svoje sjetne country i blues pjesme, koje su samo uvjetno tako nazvane da bi se stvar olakšala, ali odrediti ih u potpunosti je nemoguće. Njen je vokal pomalo sablasan i desperantan, ali opet dovoljno iskričav da vas odnese u neke melankolične i tugom natopljene krajeve, jednako efektne uz čašu viskija ili šalicu čaja.

  Ove vas pjesme odvode u nepoznate predjele neke stare Amerike i izvođača poput Hanka Williamsa ili blues izvođača poput Blinda Williea Johnsona. Od recentnih izvođača osjetna je sličnost s Jaykeom Orvisom ili Highlonosome. Može se primijetiti i moment Rykarde Parasol i Kal Cahoone, dakle, u konačici kako smo već rekli, svijet gothic americane.

  Trenutni EP “The World’s Greatest Anchor” je još sjetnije i melankoličnije izdanje s desperantnim i tužnim pjesmama u blues i country matrici sa specifičnim vokalom koji vas probada i intrigira sa svakom novom stvari.

  “Ghost of You” je uvodna stvar kojom se Rachel odlučuje obračunati sa sablastima koje ju prate i duhovima muškarca kojeg voli, nimalo patetično, nego bolno iskreno i s dozom cinizma: “Every time I get a drink I get closer to you…
  “The World’s Greatest Anchor” je svojevrna ispovijest i priznanje samoj sebi i putovanjima kroz koja je prošla.

  Rachel pjeva i o apatiji i o osveti, na jednako intenzivan način. Ona je i snažna i slaba ujedno, ali je bitno da sve percipira jako intenzivno i složeno i onda o tome nastoji pjevati. Iz tog razloga su pjesme ujedno i jednostavne i kompleksne.

  U “Delilah” kaže “You broke me in every possibe way…” te se ne srami priznati i svoju krivnju “Oh, Delilah, everything you do is wrong…“.

  Ovaj EP je jedno osvježavajuće putovanje, kratko, ali intenzivno. Rachel Brooke je posebna i autentična, ne podilazi nikakvom svjetonazoru ili žanru izvan sebe, nego iskreno pjeva svoje iskustvo oslanjajući se na tradiciju koju poštuje te na suvremena kretanja u blues i country glazbi. Trenutno radi na novom albumu i to bi moglo biti još jedno lijepo glazbeno iznenađenje ove melankolično-romantične izvođačice.

  Muziku podržava