Opusti se i uživaj uz ultimate chill-out

  1229

  Putumayo presents World Lounge

  Kompilacija

  Izdavač: Putumayo / Aquarius Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dimdanana – Jasmon
  2. Missione A Bombay – Nicola Conte
  3. Santa Maria – Gotan Project
  4. Foto Viva – Mo’ Horizons
  5. Venus Nabalera – Mau Mau
  6. Abyssinean Dub – Blue Asia
  7. Shiva’s Daughters – Arling & Cameron
  8. Agua De Beber – Montefiori Cocktail
  9. Instinctive Traveler (Funk.ed Up Mix) – Dissidenten
  10. Trance Dance (DJ Krush Mix) – Hamid Baroudi
  11. Sympathetique – Pink Martini

  Američka diskografska kuća Putumayo World Music osnovana je 1993. godine sa željom da upozna slušatelje s glazbom različitih kultura cijelog svijeta. Jedan od njihovih brojnih zanimljivih uradaka je kompilacija pod nazivom “World Lounge“. Na njoj su predstavljeni DJ-i osam zemalja, od Francuske, Njemačke pa sve do Japana.

  Gotan Project, Mo’ Horizonts, Blue Asia, Nicola Conte, samo su neki autori za čija se ostvarenja našlo mjesta na ovoj kompilaciji 11 pjesama.

  Zanimljiv dvojac su braća Daniel i Roland Voss iz Njemačke koji u svom zadnjem projektu – Jasmon – koriste elemente duba, indijske filmske glazbe i akustičnog popa za stvaranje zaraznog groovea.

  Nicola Conte predstavio se pjesmom “Missione a Bombay” u kojoj, u sebi svojstvenoj simbiozi elemenata jazza, loungea, bossa nove i elektronike, koristi i indijski sitar popraćen psihodeličnim beatom.

  Muziku podržava

  Francuski DJ-i Philippe Cohen – Solal, Christophe Mueller i gitarist Eduardo Makaroff, poznatiji kao Gotan Project, stvorili su inspirirajući remiks baziran na romantičnim ritmovima, melodijama i instrumentacijama argentinskog tanga. Suptilnim dodavanjem elektronike, duba i suvremene DJ kulture, u pjesmi “Santa Maria“, vodeću ulogu su ipak prepustili bandoneonu, argentinskoj harmonici, ključnom instrumentu u tangu.

  Hamid Barudi, Blue Asia i Dissidenten koriste tradicionalne melodije Bliskog istoka koje daju mističan ton njihovoj glazbi. Pjesme grupa Arling & Cameron, Pink Martini, Mau Mau i Montefiori Cocktail nalazi se na tankoj granici između cool i kiča…

  Većina pjesama nema riječi, ali je zanimljivo da kada se one i pojave, uglavnom nisu na engleskom jeziku. Čak i američki Pink Martini pjeva svoju pjesmu “Sympatique” na francuskom.

  Ova kompilacija je meka kiča, ali on je ovdje moderan, zabavan i zvuči odlično. Veliki broj tradicionalnih instrumenata (kao već spomenuti sitar, bandoneon…) ukomponirani su smisleno s dub i elektroničkim elementima i čine jednu privlačnu cjelinu.

  CD je idealan kao pozadina u lounge barovima, zabavama, koktel partyima ili dok jednostavno ‘chillate’.

  Muziku podržava