Opuštena pop-rock blues americana

  2542

  Dudlaši

  Ludi dan

  Datum izdanja: 02.11.2009.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Americana, Blues, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ako želiš raj
  2. Cukru
  3. Di je nasta kvar
  4. Hej ljubavi
  5. Kad si tu
  6. Kako da ne
  7. Ludi dan
  8. Moja glava želi da zna
  9. Nede
  10. Novac kvari sve
  11. Otiša san pravo
  12. Telefon blues
  13. Tvoje ruke

  Centri nove rock-struje se šire i više nisu strogo bazirani na naše najveće gradove, a jedan od najboljih dokaza za to je i makarska grupa Dudlaši koja je izdala svoj prvijenac “Ludi dan“.

  Ne mogu ne komentirati ime benda jer Dudlaši su definitivno jedno od najlošijih rješenja koje sam čuo na našoj sceni posljednjih godina, a posebno treba napomenuti da sve eventualne asocijacije koje padaju na pamet nemaju nikakve veze s glazbom koju bend stvara.

  Inače, Dudlaši su nastali prije deset godina u Makarskoj i otad do danas sviraju mnoge manje gaže na kojima su se svaki puta iznova dokazivali. 2006. su imali pokušaj izdavanja albuma, ali sve je sjelo na svoje mjesto tek krajem prošle godine kada je “Ludi dan” konačno i objavljen.

  Već sam u naslovu odao tajnu zvuka benda koji šara ponajviše po americani koju dodatno obogaćuju radiofoničnim pop-melodijama, te vrlo čestim rock, southern-rock i blues-momentima, pa u cijelosti ispada vrlo slušljiv album koji je spreman napraviti malu revoluciju country-zvuka koja će se vrlo vjerojatno dogoditi u nas zbog glazbenog showa na jednoj od naših dalekovidnica u kojoj jedan country momak ima velike simpatije publike.

  Muziku podržava

  Kada cijelom ‘ludilu’ nadodamo i žanrovski slične (pod slične mislim na osnovni žanr, iako svaki navedeni bend je potpuno druga priča za sebe) bendove poput npr. My Buddy Moose i Picksiebner, country i americana bi se mogli ponovno izdići barem na razinu kada je Plava trava zaborava boravila na sceni.

  Kao što sam i rekao, dosad nabrojani bendovi nisu prave paralele s kojima bi se Dudlaši mogli najbolje usporediti, već bi to više bili američki ‘kuleri’ nešto starije generacije poput Erica Claptona, J.J. Cale i sličnih, samo što Dudlaši su ipak bliži osnovnoj pop-formi, odnosno njihove melodije su složene tako da brzo upadaju u uho prosječnog slušatelja što je trenutno i najbitnije za neki novi bend zbog sve većeg broja umjetno izmišljenih zvjezdica koje dominiraju glazbom u Hrvatskoj.

  Samim time, očito je da Dudlaši imaju ponuditi mnogo toga u glazbenom smislu jer su muzički gledano vrlo zreli (desetogodišnji demo-staž je vrlo dobro utjecao na njih) što su dokazali podosta cjelovitim albumom od 13 skladbi koji ima svega nekoliko slabijih momenata koji i nisu toliko bitni za ukupan dojam.

  Uvodna “Ako želiš raj” je najbolji primjer što su Dudlaši spremni napraviti, budući da je ova pjesma klasičan primjer opuštajućeg ljetnog komada kojeg bih najlakše opisao kao neku baladu Psihomodo popa prebačenu u americana-aranžman. To je u principu i sasvim logična asocijacija i put Dudlaša jer su na albumu surađivali s gitaristom Psihića Vlatkom Ćavarom Bradom.

  Već s “Cukru” bacaju rukavicu Picksiebnerima, “Di je nasta kvar” ima jak blueserski štih koji bi se najjednostavnije mogao usporediti s Baretovim solo-radovima, “Hey ljubavi” je dalmatinski pop po uzoru na Deana Dvornika i Hari Rončevića, a slična je situacija i s “Kad si tu“.

  Druga polovica donosi mnogo više živosti u zvuku i time bih rekao da je “Ludi dan” jedan od rijetkih albuma koji diže dinamiku kako odmiče prema kraju. Počevši od rockerske “Moja glava želi da zna“, izmjenjuju se sami biseri u kojima se nisu libili niti potegnuti do reggaea (“Otiša san pravo“).

  Dudlaši su novo ime, ali bi mogli već biti i vrlo značajno, a najbolji dokaz za to je “Ludi dan”, posebno u svojoj drugoj polovici. ‘Južnjački rock’ se budi u najboljem trenutku i sad samo trebaju iskoristiti svaki moment koji im se pruži. Počeci su uvijek teški, ali s vremenom se čovjek opusti i pruža svoj maksimum, tako da Dudlašima slijedi vrlo dobar period u karijeri, ako nastave ovakvim tempom.

  Muziku podržava