Opjevavanje najcrnjega onih koji to najbolje znaju

  778

  Teho Teardo & Blixa Bargeld

  Nerissimo

  Datum izdanja: 22.04.2016.

  Izdavač: Specula Records

  Žanr: Eksperimental

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nerissimo
  2. DHX 2
  3. Ich Bin Dabei
  4. The Empty Boat
  5. The Beast
  6. Animelle
  7. Ulgae
  8. Nirgendheim
  9. Give Me
  10. Nerissimo (italian)

  Tri godine nakon prvog zajedničkog albuma “Still Smiling”, Blixa Bargeld i Teho Teardo prošle su godine ponovno udružili snage i napravili “Nerissimo”.

  Kako su i sami rekli, ova kolaboracija nije puka suradnja, nego rezultat umjetničke i osobne veze. Stoga nije ni čudno da stvar nije stala na jednom albumu jer je povezanost očita i izrazito plodna. Blixa i Teho razumiju se na više razina i sve se to vidi i na albumu “Nerissimo”. Naslovnica je albuma referenca na sliku “Ambasadori” Hansa Holbeina mlađeg, s filozofskim, religijskim, znanstvenim i umjetničkim motivima.“Nerissimo” je trojezičan album, i to treba odmah naglasiti jer ukazuje na njegovu kompleksnost. Koncipiran je tako da je uvodna pjesma “Nerissimo” na engleskom, a završna, također “Nerissimo”, na talijanskom. Naslovna pjesma, odnosno njezine dvije verzije funkcioniraju kao korice knjige ili zagrade unutar kojih se nalazi sadržaj u raznim bojama, a sve ih obuhvaća ono najcrnje (nerissimo).

  Iako je crna boja obično shvaćena kao odsutnost i nedostatak, na ovom se albumu manifestira kao boja koja sadrži sve ostale, pa tako u uvodnoj pjesmi čujemo stihove “blue is not the color of my voice”, “green is not the color of my voice”, “red is not the color of my voice” i ključan stih, “so I sing what I sing best, black the blackest, until we get to the other side and there is no more darkness left. My voice doesn’t seem to have a color”. Tama nije odsustvo, nego prisutnost u kojoj boje postaju vidljive i s obzirom na koju uopće mogu biti vidljive.

  Muziku podržava

  Blixin bariton na ovoj, ali i na svakoj drugoj stvari zvuči, kao i uvijek, odmjereno i sa stilom koji je i danas nedodirljiv i koji jednostavno strši jer je stvoren da opjevava ono najcrnje.

  DHX 2” djeluje najsablasnije s odrješitim stihom “hope should be a controlled substance”, a “Ich Bin Dabei” zvuči kao da je zaostatak s “Alles Wieder Offen” Neubautena.

  Obrada Caetana Velosa, “The Empty Boat“, u kojoj se čuju drveni puhački instrumenti, koje su i htjeli istaknuti na ovom izdanju, zanimljiva je inverzija originala u novo i tamnije ruho.

  Jedna od pjesama otpjevanih na njemačkom i talijanskom ujedno je “Animelle“, koja je možda i najzanimljivija stvar s ritmičnom izmjenom stihova “komm komm, bleib bleib, vieni vieni, stai stai”. Tehovo šaputanje i Blixino gotovo ritualno ponavljanje navedenog stiha efektno su i dojmljivo sinkronizirani.

  “Nerissimo” je samo još jedna potvrda kako Blixa Bargeld i Teho Teardo dobro funkcioniraju zajedno i kako znaju prepoznati koje boje nedostaju u tami što često prevladava, a čuti ih uživo bit će bogato iskustvo, i tjelesno i duhovno.

  Muziku podržava