Opet, opet i opet… metalcore za zaborav

  940

  Stick To Your Guns

  Comes From The Heart

  Datum izdanja: 13.05.2008.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. We’re What Separates the Heart From the Heartless
  2. Impact
  3. Part of Me
  4. Enough’s Enough
  5. Accessory Children ?
  6. Interlude
  7. Tonight’s Entertainment
  8. We Must Look Like Ants From Up There
  9. Driving Force
  10. Looking For the Surface

  Naletjeti na metalcore bend iz Kalifornije danas je jednako rijetka i čudna pojava kao i kada naši nogometni klubovi ispadnu u zadnjem pretkolu Lige Prvaka. Od svih CD-a koji su mi kroz ruke prošli u zadnjih dvije-tri godine, 85% bilo je upravo metalcore i to polako već postaje iritantno.

  Glazba koja je dosta zahtjevna za sviranje, nekako je stvorila ogromnu scenu, hrpetinu zajedničkih turneja i svakodnevno stvaranje novih ekipica koje su odlučile pokušati.

  Osim iznimaka koje su žanr izmislile, ili ga uspjele progurati u široke mase, ili pak unijele nešto novo, sve se svodi na hardcore riffove, urlanje i emotivno pjevanje poučnih refrena. Ne treba možda ni naglašavati da su Stick To Your Guns primjer svega navedenog.

  Njihov novi album protegao se na nekih pola sata, i osim pohvalne brzine (puno pravih brzih hardcore ritmova) složili su stvari za zaborav. Recimo da su u svom zvuku i pristupu zadržali puno više pravog hard-corea od ostalih i to je ono njihovo po čemu bi ih se trebalo barem malo cijeniti.

  Muziku podržava

  Ali zato pjevanje na “Enough’s Enogh” ili “Impact” zvuči užasno isforsirano i nepotrebno. Neki bendovi time dobiju raznolikost i privuku širu publiku, a Stick To Your Guns to ne rade dovoljno dobro da bi zarazili emo ekipu, već gube i one željne iskrenog HC-a.

  Izmiješajte puno hardcore grupnog urlanja, grubi vokal na kiticama (Hatebreed, Madball), brze metalizirane hardcore ritmove (Throwdown), čisti metalcore pristup (Bleeding Thorugh) i pokoji clean dio s melodičnim gitarama – i dobili ste Stick To Your Guns. Iskreno, to zbilja nije nešto što bi me zanimalo, niti nešto što bi trebalo nekoga oduševiti. Ali, s obzirom da su potpisali za Century Media, očito je da u Americi ima još jako puno prostora za tako nešto.

  Recimo da su stvari za preslušati zbilja brza “Part of Me“, brutalna i zanimljiva “Tonight’s Entertainment” i “We Must Look Like Ants from up There” (samo radi toga što ima dobrodošao gitaristički solo). I to je to, ostalo smo već čuli od dosadašnjih bendova i albuma.

  Naravno da imaju nešto specifično po čemu bi ih se moglo (iako ne garantiram) prepoznati. No, sve je to preblizu i sve su to nijanse. Svojom brzinom (koja ih mrvicu spašava) oni su malo više hardcore, nego metal, a netko drugi obrnuto. Sve je samo stvar omjera i ukusa.

  Princip je isti, sve su ostalo… nijanse. Za kraj, možda nije ni loše naglasiti da se i lošijim albumima davala veća ocjena, ali strpljenje je pri kraju. Kad je dosta – dosta je!

  Muziku podržava