Opasni i mračni veliki psi

  1719

  Nazareth

  Big Dogz

  Datum izdanja: 10.05.2011.

  Izdavač: earMUSIC / Menart

  Žanr: Blues, Hard Rock, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Big Dog’s Gonna Howl
  2. Claimed
  3. No Mean Monster
  4. When Jesus Comes to Save the World Again
  5. Radio
  6. Time and Tide
  7. Lifeboat
  8. The Toast
  9. Watch Your Back
  10. Butterfly
  11. Sleeptalker

  Vlasnici nekih od antologijskih rock albuma, kao što su “Razamanaz” ili “Hair of The Dog”, stigli su do svog dvadeset i drugog izdanja, objavljenog tri godine nakon povratničkog “The Newz“.

  I nekako je ispalo da bi možda bolje bilo da je “Big Dogz” bio povratnički, jer se radi o puno boljem izdanju od prepraznog i prepredvidljivog prethodnika. Ovaj album puno je dublji, izrađeniji, raznovrsniji, a ono što ga u potpunosti razdvaja od “The Newz“, pa rekao bih i od dobrog dijela prethodnika, je to da je izuzetno psihodeličan, dijelom depresivan, i kao takav relativno težak, ali svakako zanimljiv za slušanje.

  Uz uobičajene utjecaje hard rocka, ovdje u malo mekšoj varijanti, naglašeniji su sada utjecaji bluesa i psihodeličnog rocka, i svi su mu individualni segmenti dobro odmjereni i raspoređeni u pravilnim omjerima.

  Od uvijek dobrih, ‘hrapavih’ Danovih vokala, koji se, opet da to spomenemo, jako dobro drži i puno više mu leži ovakva, nešto smirenija konstrukcija albuma, preko naglašenih gitara, koje su dosta harmonične, melodijske, na mjestima s pojačanim distorzivnim izražavanjima, posebno dobre u laganijim, staloženim solo dionicama, pa do baseva, koji naglašavaju tamniju stranu pjesama, ili samozatajnih, ali ritmički jako dobro raspoređenih bubnjarskih sekcija.

  Muziku podržava

  Refreni nisu nužno prepjevni, ili preprpošni, već se i u njima očituje ‘ozbiljnost’, s back vokalima koji daju jaku potporu solo pjevanjima. Materijal kao da je podijeljen u nekoliko, točnije u tri poglavlja, pa se tako u onom prvom najviše očituje psihodelični ugođaj, drugi dio ima neke komercijalnije prizvuke, a treći bismo najviše mogli približiti ranim radovima Nazaretha, s najviše pjesama protkanim hard rock i blues ritmovima i sa zavidnom strukturalnom razrađenošću.

  Poznato je da je Nazareth oduvijek bio bend prepoznatljiv po svojim baladama, pa ih tako i ovdje ima nekoliko. “When Jesus Comes To Save the World Again” teže je naravi, s puno akustika i blues podloge, melodičnija od nje, ali isto poprilično ‘ozbiljna’ je “Time and Tide“, a “Butterfly” je nježna, izrazito lagana pjesma s lijepom, emocijama nabijenom atmosferom.

  Radijske postaje mogle bi se u prvom redu poslužiti pjesmom “Radio“, old-school rock i blues naslovi su “Lifeboat“, “The Toast” i “Watch Your Back“, a “Sleeptalker” možda djeluje malo dezorijentirano, s dosta kontrasta, poglavito u ritmičkim dijelovima, kao i u raspoloženju (prvi dio slobodniji, brži, melodičniji, drugi sporiji, puno dramatičniji) no radi se o jednoj od boljih pjesama ovog izdanja.

  Koje je definitivno vratilo vjeru u ovaj bend, da ima još što za reći i da je u stanju napraviti dobar album. Jer “Big Dogz” to sigurno je, i što je najvažnije, u njemu se mogu ‘naći’ i novi, ali jednako tako i stari fanovi Nazaretha.

  Muziku podržava