Oni su ipak prvi

  1637

  Modest Mouse

  No One's First and You're Next EP

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Sony Music

  Žanr: Alternative, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Satellite Skin
  2. Guilty Cocker Spaniels
  3. Autumn Beds
  4. The Whale Song
  5. Perpetual Motion Machine
  6. History Sticks to Your Feet
  7. King Rat
  8. I’ve Got It All (Most)

  Američki indie-rock prvaci, Modest Mouse, odlučili su svojim fanovima skratiti vrijeme čekanja između dva albuma ovim EP-izdanjem koje svojom kvalitetom skoro da može stati uz bok studijskim albumima.

  Obično se na EP-ima (na većini njih) mogu čuti neke pjesme koje nisu dovoljno dobre da budu na albumu, ili su pak remiksevi već poznatih pjesama, ili verzije uživo. Modest Mouse ima iza sebe pet albuma, od kojih su “Good News for People Who Love Bad News” iz 2004. i “We Were Dead Before the Ship Even Sunk” iz 2007. postigli najveći komercijalni uspjeh.

  Upravo ono što nije stalo na ta dva albuma, našlo je mjesto na ovom EP-u, kao svojevrsni ‘najgori od najboljih’, iako tome baš i nije tako.

  Već u uvodnoj i nabrijanoj “Satellite Skin” odmah je jasno da nije riječ samo o nekim odbačenim pjesmuljcima, već o potencijalnim novim hitovima benda. Ista je pjesma ujedno i singl kojim su najavili izlazak EP-a. Slijedi je vesela i skakutava, iako joj ime to ne sugerira, “Guilty Cocker Spaniels” te drugi singl, akustična “Autumn Beds“.

  Muziku podržava

  The Whale Song“, svakako najvrijednija pjesma ovdje, iskače psihodeličnim solom, koji dominira dijelom pjesme, isprepletenim vokalom u najboljem indie-rock aranžmanu kakav znaju napraviti samo Modest Mouse, posebno na albumu “The Moon & Antarctica”. “The Whale Song” zvuči kao da je zaostala s tog albuma, ne prethodna dva.

  Drugi dio EP-a poprima nešto smireniji ton, a izdvaja pjesme “King Rat“, snimljenu u suradnji s Dirty Dozen limenim orkestrom, i posljednju “I’ve Got It All (Most)“.

  I ovih, uvjetno rečeno, novih osam pjesama samo potvrđuje kvalitetu i kreativni potencijal ovog benda i bilo bi stvarno šteta da ih nisu nikada objavili, a fanovi su zasigurno zadovoljni jer imaju nečim dobrim skratiti vrijeme.

  Muziku podržava