Oluja nad rajem otpuhala pohlepu i smrt

  1067

  Saltatio Mortis

  Sturm Aufs Paradies

  Datum izdanja: 02.09.2011.

  Izdavač: Napalm Records

  Žanr: Folk Metal, Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Habgier Und Tod
  2. Hochzeitstanz
  3. Ode An Die Feindschaft
  4. Eulenspiegel
  5. Sündenfall
  6. Nachtigall Und Rose
  7. Gott Würfelt Nicht
  8. Nach Jahr Und Tag
  9. Orpheus
  10. Spiel Mit Dem Feuer
  11. Fiat Lux
  12. Der Letzte Spielmann
  13. Wieder Unterwegs

  Godinu u kojoj su lanjsku obljetnicu dekade postojanja proslavili bogatim DVD/CD box-setom “10 Jahre: Wild Und Frei”, njemački ‘srednjevjekovni’ rockeri Saltatio Mortis okrunili su i s novim, osmim studijskim izdanjem “Sturm Aufs Paradies“, nasljednikom “Wer Wind Sät”, objavljenim 2009.

  Saltatio Mortis jedan je iz plejade kvalitetnih njemačkih folk bendova, a za one koji ih možda nešto manje poznaju, recimo da bi ih se moglo usporediti sa In Extremo. S tom razlikom što je njihova glazba nešto manje kompleksna, no ima izuzetno lijepe melodije, živahne, potentne, energične i iznimno privlačne ritmove, djeluju uravnoteženo i s moćnim koncertnim potencijalom.

  Okosnica su joj folkerske gajdaške izvedbe i rock i metal gitare, te kvalitetno pjevanje Alee der Bescheidene, koje modulira u rasponu od žestokih, grubljih ‘hevijanerskih’ izdanja, pa sve do emocijama podložnih interpretacija u laganijim naslovima. Moćan sound obogaćuju i akustične gitare, piano, i još neki stariji instrumenti (frula, harfa, zviždaljke, bouzouki, didgeridoo…), koji uz epsko-srednjevjekovnu atmosferu albumu daju i potrebnu dozu dramatičnosti.

  Također, svaki instrument, gajde najviše, dobiva prigodu da se, neki doduše nakratko, istakne u solo izvedbama, a Thomas Heimann-Trosien u produkcijskom je dijelu balansirao srednjovjekovne i moderne elemente. Pjesme su kombiniranih ritmova, s dominacijom bržih, te srednjih, skoro sve imaju i usporenije atmosferičnije dijelove, a ima ih nekoliko u kojima je Saltatio Mortis dokazao da su majstori za napraviti folk baladu.

  Muziku podržava

  To su “Eulenspiegel“, sa značajnim utjecajem frula, pa pianom, te sugestivnim muško/ženskim pjevanjem obilježena “Orpheus“, sa središnjim bržim dijelom uz gajdaški solo i gitarski riff, te jedan od favorita albuma, još jedna sporija stvar, “Wieder Unterwegs“, s prekrasnom gajdaškom melodijom, akustikama i sjetnim vokalima.

  Najpotentinija pjesma hipnotična je, energična i pijevno-plesna himna “Habgier Und Tod“, a jak koncertni potencijal posjeduju i “Hochzeitstanz“, “Ode An Die Feindschaft“, te “Der Letzte Spielmann“, bez obzira na neke sporije dijelove, koje pak amortiziraju polkasti ritmovi.

  Definitivno, Saltatio Mortis ovim je albumom potvrdio svoju visoku folkersku klasu, i niskom od 13 pjesama podjednake kvalitete, s prstom prema gore, najavio ‘borbu’ za vrh te scene. U prilog tome idu im vrlo dobri scenski nastupi, što je jedan od glavnih uvjeta da se dojam o bendu kompletira. A Saltatio Mortis i tu ima prednost nad mnogim kolegama.

  Muziku podržava