Okupljanje frendova iz djetinjstva donijelo odlične rezultate

  840

  nonkeen

  The Gamble

  Datum izdanja: 05.02.2016.

  Izdavač: R&S Records

  Žanr: Ambijentalna muzika, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Invention Mother
  2. Saddest Continent On Earth
  3. Ceramic People
  4. Animal Farm
  5. This Beautiful Mess
  6. Capstan
  7. Chasing God Through Palmyra
  8. Pink Flirt
  9. Re:Turn!

  Ponovni susreti, odnosno ‘reunioni’ nekadašnjih suradnika često znaju biti razočaravajući, barem kad se radi o umjetničkim projektima.

  Srećom, kod Nilsa Frahma, cijenjenog njemačkog neoklasične i elektronske glazbe te njegovih osnovnoškolskih kolega iz rodnog mu Hamburga (Frederic Gmeiner i Sebastian Singwald) to nije slučaj.Priča o nastajanju prvog albuma trija koji je još u tinejdžerskoj dobi nakon nesretnog slučaja na jednom svom nastupu odlučio prekinuti suradnju oživljava nakon što prijatelji gonjeni nostalgijom preslušavaju stare snimke koje su načinili pomoću kasetnog snimača i primitivnih vokalnih mikrofona. Iako je odlučeno da tehnika snimanja novog materijala ostane ista, album “The Gamble” ni u jednom trenutku ne zvuči zastarjelo. Razlog tome je pomno izdvajanje najboljih fragmenata postojećih snimaka te njihova nadogradnja glazbenim iskustvom i vještinama koje su članovi nonkeena u međuvremenu stekli, a po tom je pitanju Frahm itekako imao što ponuditi.

  Na albumu koji se sastoji od devet skladbi strše tri stvari. Prva je “Saddest Continent On Earth“, stvar s tri jednostavna tona koja se ponavljaju kroz cijelo trajanje komada koji bi zbog svoje umirujuće, gotovo meditativne atmosfere savršeno poslužio kao glazbena podloga u nekom lounge baru. Zapravo, 90 posto albuma sastavljeno je od suptilnih zvukova električnih klavira te jednako nenapadnih sampleova pa stoga cijela priča ima jednu snažno izraženu jazzy notu.

  Muziku podržava

  Jedini koliko-toliko energični, zaokret predstavlja “Ceramic People” sa svojim rafalnim ritmom na bubnjevima koji je više karakterističan za post rock nego ovakvu minimalističku elektroniku. No, to ne znači da ova stvar i narušava cjelinu, već naprotiv – ona je obogaćuje svojom dinamikom.

  Vrhunac albuma dolazi s naslovom “This Beautiful Mess“, gdje glavnu ulogu ima međuigra Frahmovog umijeća na klaviru i tipičnog jazz drumminga koje ritmički savršeno odgovara ovoj stvari. U preostale dvije trećine nonkeenova prvijenca izdvaja se “Chasing God Through Palmyra“, koja vuče na prigušenu i elegantniju varijantu “Hey Boy Hey Girl” The Chemical Brothersa lišenu iritantnog izvikivanja riječi iz naslova.

  Album “The Gamble” fino je dotjerani eksperiment koji glazbi daje prostora da se razvije, a to je u ovoj umjetnosti uvijek bila odlika majstora. Stoga, ako ste željni dobre electro meditacije, Nonkeen imaju nešto baš po vašoj mjeri.

  0 Shares
  Muziku podržava