‘Oko za oko, zob za zob’

  1116

  Dežurni krivci

  Fakti

  Datum izdanja: 15.02.2013.

  Izdavač: God Bless This Mess Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sloni
  2. Molčimo
  3. Klovni
  4. Zavezali so nam oči
  5. Brez upanja
  6. Vstani!
  7. Oko za oko, zob za zob
  8. Stiskamo obroč
  9. Lačni
  10. Maske
  11. Sodba
  12. Pogum

  Za razliku od nas, Slovenci su već u nekoliko navrata izašli na ulice i prosvjedovali protiv odluka svojih političara i krize koja nikako ne staje, pa možemo reći da je ovo idealno vrijeme za politički orijentirane albume.

  Dežurni krivci djeluju već više od 15 godina, a nedavno su izdali novi album “Fakti“. Za album možemo reći da ima odlično oblikovanje. Sve je kao neka zbirka pjesama (ima ih 30-ak) ukoričena u izvanstandardnoj formi (za CD-e) i s CD-om na zadnjoj unutrašnjoj stranici. Znači, na prvi pogled, uopće se ne shvaća da je ovo zapravo CD.

  Kada dođemo do glazbenog dijela, jasno uočavamo da su Dežurni krivci vrlo bijesan bend kojem se malo tog sviđa na političkoj sceni, pa stihovima udaraju najjače što mogu. Tome se pridružuje i žestoka svirka koja balansira od The Falla, pa sve to Metallice i Rage Against The Machine.Problem kod nas bi mogao biti jezik jer dečki pjevaju na materinjem jeziku. Znamo da su naši ljudi lijeni slušati regionalne bendove na engleskom, pa tako je slovenski još veći problem, ali stihove poput ovih nije uopće problem skužiti ‘‘Lačni resnice, lačni pravice, lačni svobode, lačni posluha, lačni kruha, na robu obupa, nevarno blizu meje, da postanemo lačni krvi!”.

  Od početka do kraja, Dežurni krivci ne popuštaju ni najmanje. Brutalni riffovi ih nose i tako iz pjesme u pjesmu pružaju vrlo bučnu zvučnu kulisu koja razvaljuje. Iako je sve već podosta dojmljivo ovako studijski, vjerujem da uživo sve dobiva još dodatnu dimenziju.

  Muziku podržava

  Šećući se od alternativnog rocka do gotovo metala, Dežurni krivci na “Faktima” nude niz beskompromisnih pjesama koje razvaljuju. Dobra stvar je što ih energija nosi iz pjesmu u pjesmu, a mala negativna stvar je što se neke pjesme stapaju vrlo sličnim glazbenim shemama.

  Ipak, kada uzmemo sve u obzir, “Fakti” su vrlo solidan proizvod koji pokazuje da u Sloveniji također ima hrpa bendova na koju treba obratiti pažnju, ali hrvatski puk nema ih baš prilike ih čuti. Upravo je ovaj album jedna od prilika da se to promijeni jer je na njihovim stranicama ostavljen album kao besplatan digitalni download.

  Muziku podržava