Ogenj: Kajkavski folk-punk sa sjevera

  1049

  Ogenj

  Domaj

  Datum izdanja: 06.04.2018.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Folk, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jedina
  2. Lepa Mara
  3. Te tvoje joči
  4. Srce išče
  5. Hote, hote
  6. Domaj
  7. Ssamo sam ja
  8. Fakinska
  9. Bojno polje
  10. Veljki kralj
  11. Ljubaf na najjakše
  12. Tebi

  Hrvatska publika voli folk-punkere, ako je vjerovati koncertima stranih izvođača koji miješaju ponajprije tradicionalnu škotsku ili irsku glazbu s punk ritmovima. Kako će reagirati na punk pomiješanog s etno motivima sjeverne Hrvatske, preostaje nam vidjeti.

  Nekako mi se čini da mnogi manji bendovi nastavljaju nizom dobrih albuma i u ovoj godini. Možda ih zasad nema još toliko kao što ih je bilo pred kraj prošle godine, ali mnoga izdanja potvrđuju da živimo u najboljem periodu ikad što se domaće glazbe tiče. Prvijenac Ogenja iz Koprivnice samo potvrđuje to.

  Nakon prošlosti pojedinih članova u HC-u, 2015. se lagano počeo formirati bend, pa su tako došli i do današnje formacije od petero članova koji uz standardne rock instrumente (gitara, bas, bubanj) ima i violinu i tamburicu. Samom ovakvom formacijom jasan je i smjer u kojem bend uopće ne želi bježati od svojih utabanih korijena sa sjevera Lijepe naše. Kad svemu tome nadodamo i pjevanje na kajkavskom jeziku, jasno je da bend proizvodi vrlo specifičnu glazbu.

  Muziku podržava

  Ako se treba uspoređivati s nekim bendovima, jasno da od naših najprije upadaju u uho izvođači u rasponu od Dunje Knebl do Cinkuša, dok od stranaca najviše podudarnosti imaju s The Pogues, Flogging Molly, Dropkick Murphys i srodnima.

  Ipak, ovo nije svojevrsna kopija spomenutih izvođača jer Ogenj ima ono nešto u sebi što lakoćom prenosi na publiku – neprikosnovenu energiju – što se najviše osjeća na koncertima gdje bend izgara do zadnjih atoma snage. Kako to zvuči ovako studijski? Mislim da je odlično uhvaćena sva bit Ogenja kao benda, a posebno te njihove sirove energije, pa sam slobodan reći da “Domaj” spada među najbolje i najsvježije albume izdane u ovoj godini.

  Već s uvodnom “Jedina” Ogenj želi pokazati da “Domaj” neće biti tek samo jedan od albuma u ovoj godini. Pjesma je najbliža onom što rade Flogging Molly, bogata i pjevna pjesma vrlo bogate glazbene podloge u kojoj dominiraju etno elementi (tamburica i violina daju taj predivan šarm pjesmi).

  “Lepa Mara” je odavno poznata stvar, “Te tvoje joči” je čista romantika, “Srce išče” ima neku nostalgičnu notu, “Hote hote” je međimurski “Smells Like Teen Spirit”, naslovnu “Domaj” vjerojatno uvijek pjevaju kad se vraćaju s gaža, “Samo sam ja” je brutalna pjesma za poganje, “Fakinska” je baš fakinska, “Bojno polje” je najteža, ali ujedno i možda najdorađenija pjesma albuma, a nakon još jedne punkerske “Veljki kralj”, nailazimo na postepeno smirivanje situacije u zadnje dvije pjesme, pa je tako “Ljubaf na najjakše” balada ‘veća od života’, dok posljednja “Tebi” je akustična laganica za kraj.

  Ogenj je moderan folk-punk bend koji je odlično spojio tradiciju s modernim pristupom, a njihov prvijenac djeluje toliko prohodno i energično, baš idealno za neku tulum atmosferu gdje su znoj i zabava u prvom planu. Spoj klasičnih i rock instrumenata napravljen je perfektno, ne dolazi do pretjerivanja već sve djeluje vrlo koherentno i moćno, baš onako kako treba.

  Ovih dvanaest pjesama zajedno čine jedan od najdojmljivijih radova u ovoj godini dosad. “Domaj” koristi tradiciju da oplemeni svoj zvuk što u konačnici donosi perfektnu zabavu svih 39 minuta. Tijekom slušanja, sjetio sam se i pomalo zaboravljenog međimurskog benda Kom3dija, ali imam osjećaj da bi ih Ogenj mogao bez problema nadmašiti. “Domaj” ima snage za to!

  “Domaj” od danas možete slušati na Deezeru, a uživo u Tvornici kulture 28. travnja.

  Muziku podržava