Odrađivanje posla

  714

  LL Cool J

  Authentic

  Datum izdanja: 30.04.2013.

  Izdavač: 429 Records / Universal Music

  Žanr: Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bath Salt
  2. Not Leaving You Tonight (Feat. Fitz and the Tantrums & Eddie Van Halen)
  3. New Love (Feat. Charlie Wilson)
  4. We Came To Party (Feat. Snoop Dogg & Fatman Scoop)
  5. Give Me Love (Feat. Seal)
  6. Something About You (Love the World) (Feat. Charlie Wilson, Melody
  7. Thornton & Earth, Wind & Fire)
  8. Bartender Please (Feat. Snoop Dogg, Bootsy Collins & Travis Barker)
  9. Whaddup (Feat. Chuck D, Travis Barker, Tom Morello & DJ Z-Trip)
  10. Between the Sheetz (Feat. Mickey Shiloh)
  11. Closer (Feat. Monica)
  12. Live For You (Feat. Brad Paisley)
  13. We’re the Greatest (Feat. Eddie Van Halen)

  Slično kao i u punk glazbi, rap glazbenici imaju svoj vrhunac u dvadesetim godinama. Nakon toga najčešće nestaju sa scene ili pak padaju u zaborav. LL Cool J je ime koje se najviše zadržalo na sceni.

  Wu-Tang, Snoop Dog i Jay Z su samo rijetki primjeri glazbenika stare garde koji i danas opstaju na okrutnoj sceni show biznisa. Bilo gostovanjima na tuđim albumima, ulogama u filmovima ili pojavljivanjima u glazbenim i zabavnim emisijama, uspjeli su ostati prepoznatljivi među mlađom populacijom. Ukoliko im novi glazbeni radovi nisu vrh glazbene ponude današnjice, zanimanje za njihov lik može potaknuti da se istraži ono što je u njihovoj karijeri bilo najbolje, a preslušavanja antologijskih albuma “Radio” i “Mama Said Knock You Out” LL Cool J-a svakako je dobar izbor. Debitantski album ” Radio” koji je MC iz New Yorka, pravim imenom James Todd Smith, izbacio 1985. godine (sa samo 17 godina), bio je uz radove Run DMC prvi album gdje su pjesme bile složene u koherentnu cjelinu, te ih je tako mladi James bio u mogućnosti izbaciti u formatu koji je konkurentan na tržištu.To je također pokazatelj snalažljivosti i moći prilagodbe koji posjeduje LL. Preživljavanje u ovom mladom glazbenom žanru, sklonom progresiji, koji za razliku od ostalih glazbenih pravaca ne poštuje starije izvođače, već u kojem mladi lavovi poput boksačkih izazivača žele preuzeti titulu i poslati legende u mirovinu, svakako je već samo po sebi uspjeh. Zato je velika šteta, što je glazba LL Cool J-a danas u najboljem slučaju prosječna. Takav je slučaj i s novim albumom “Authentic“. Izuzetno velik broj gostovanja ljudi iz svih glazbenih žanrova čini ga zanimljivim za preslušavanje.

  Tako na jednom mjestu možemo naći gitarističkog boga Eddiea Van Halena, već spominjanog Snoop Dogga, Seala, Chuck D-a iz Public Enemya, funk legendu Bootsy aCollinsa, Toma Morella, bubnjara Travisa Barkera, vjerovali ili ne tu je i Earth, Wind & Fire, te country superstar Brad Paisley s kojim je izveo “Live For You”, pjesmu koja je izazvala najviše zanimanja javnosti.

  Muziku podržava

  Da se suradnja s prije nabrojanim izvođačima dogodila u neko drugo doba, kada su maloprije spominjani, kao i LL Cool J, radili stvari koje su bile relevantne kako kulturološki, tako i na tržištu, zanimanje javnosti bilo bi puno veće. Tu ne ubrajamo Paisleya, koji je sad na vrhuncu popularnosti, ali koji je ovdje katastrofalan. Glazbeno najuspješnije dijelove “Authentica” ovdje je polučila suradnja sa soul glazbenikom Charliem Wilsonom, inače vičnom suradnji s hip-hop glazbenicima Snoop Doggom i Kanye Westom, a koji danas proživljava novu mladost.

  Something About You (gdje gostuju i Earth, Wind & Fire) i “New Love” mjesta su na albumu gdje LL Cool J najbolje pokazuje ono u čemu je najbolji. Zavodljivog i galantnog flowa, iako to zvuči kao opis primjereniji nekom soul vokalu, ono je po čemu je LL od početka bio prepoznatljiv, pa je tako dijelu ženske publike koji nikad ne bi prigrlio ovaj žanr otkrio neke nove glazbene horizonte. Cool J kao da je soul pjevač sa stavom i glasom MC-a. To opisuje kemiju između njega i Wilsona.

  Bartender Please” sa Snoopom i Bootsyem Collinsom zabavna je, poletna i mogla bi biti ljetni hit. “Whaddup” s revolucionarima Chuck D-em i Tomom Morellom ne opravdava svoj potencijal. LL Cool J bolje zvuči kada je opušten na ovom albumu. “We R The Greatest” s Van Halenom tek je prosječan komad crossovera hip-hopa i rocka kakav su proslavili Aerosmith i Run DMC, a kasnije Anthrax i Public Enemy.

  Ono što je ipak najzanimljivije na ovom albumu, iako ne baš i najuspješnije, već je spomenuta suradnja s Bradom Paisleyem na “Live For You“. Country i hip hop, kao dva najpopularnija muzička žanra u Americi danas, su na prvi pogled nespojivi. Privlače različite demografske skupine ljudi, promoviraju različite vrijednosti, različit stil života. No, ispod tog površnog pogleda, koji promoviraju korporacije, krije se slična duša. Ako zanemarimo umjetno stvorene ogranke oba žanra koje služe samo za jednokratnu konzumaciju, možemo vidjeti priče jedne druge Amerike. Potlačene, siromašne, opasne. Priče iz opasnih geta i malih zaboravljenih gradića na jugu puno su sličnije nego što se to na prvu čini, a kako ti pravci mogu biti glazbeno kompatibilni najbolje pokazuje izvrsni kanadski glazbenik Buck 85. LL Cool J i inače solidni Brad Paisley to su ovdje izveli neinspirirano i mlako, te tako potvrdili tezu onih koji tvrde kako se rade o nespojivoj glazbi.

  LL Cool J nije snimio katastrofalan album, no radi se samo o izvršavanju obaveze da ostane u igri, još jednom danu u uredu. No, kako i svaki radni dan ima svojih svijetlih trenutaka, tako i ovaj album ima dvije suradnje s Charliem Wilsonom i zabavnu “Bartender Please”. Ako je po nečemu “Authentic” poseban i autentičan, to je činjenica da je prvi album u 28-godišnjoj karijeri LL Cool J-a koji nije izdan od strane Def Jama.

  Muziku podržava