Odpisani se vratili

  1060

  Odpisani

  Šah mat

  Datum izdanja: 23.08.2014.

  Izdavač: God Bless This Mess Records

  Žanr: Hardcore, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Veter
  2. Prleki V Vesolji
  3. Na Grmadi
  4. Šah Mat
  5. Mater Van Sajavo
  6. Slepa Ulica
  7. Jeba
  8. Tisti Den
  9. Odpisani

  Slovenski hardcore punkeri Odpisani su punoljetni, iako diskografski nisu bili aktivni punih 14 godina od albuma “Preobrat”. “Šah mat” im dolazi kao neki novi početak.

  Proteklih godina navikao sam dobivati žestoke albume iz Slovenije, tamo je procvala alternativna scena koja teži nešto težem zvuku, a bendovi su, kao i uvijek, raznolike kvalitete. Odpisani bi spadali, slušajući ovaj album, negdje u sredini, reklo bi se prosjek iako imaju svojih momenata.

  Gledajući im biografiju, Odpisani su svirali na mnogim bitnim mjestima (Nova Rock, predgrupa Faith No More…), svirali su uzduž i poprijeko Europe, pa se ne može reći da nemaju iskustva što se osjeća u sirovom i vrlo fokusiranom zvuku kojeg prezentiraju na novom albumu.

  Možda su me razmazili naši punkeri u proteklih godinu i nešto dana, pa mi Odpisani ne zvuče toliko moćno, iako su im gitare odvrnute na maksimum, a vokal dere svoje glasnice u nedogled. U cijeloj priči im možda nedostaje nešto britkijeg ritma ili refren koji bi gromoglasne melodije digao na neki viši nivo, ali to u osnovi i nije poanta HC-a.

  Muziku podržava

  Kada slušamo pjesme poput “Na Grmadi” sve je tu urađeno baš onako kako treba, energično, moćno, s uplivima raznih trikova koji oplemene osnovnu glazbenu ideju, ali takvih interesantnih momenata je ipak manje, a više je neurotičnih pjesama kojima nedostaje neki iznenađujući moment, kao da je rađeno prema šabloni u kojoj su unaprijed imali sve pripremljeno kako bi trebalo zvučati.

  Za hrvatsko tržište svakako bi mogao biti najveći problem slovenski jezik kojim se bend izražava, pa se publika baš ne može stopiti sa stihovima pjesama, ali kako ovo nije komercijalno izdanje, već pripada onome što volimo nazivati ‘underground’, vjerujem da će i kod nas doći do ciljane publike.

  Bez obzira na pokoje mane, “Šah mat” je moćan produkt slovenske alternative, a Odpisani su pokazali da nisu ono što im ime prezentira, već da mogu ponovno probuditi zvijer u sebi. Zadnjih četiri godine to i pokušavaju, od svog ponovnog okupljanja, pa vjerujem da će i dalje nastaviti u tom điru.

  Ponavljam, ovaj album nije loš, ali mnogobrojni naši bendovi koji šaraju sličnim teritorijem (u prvom redu Šank?!, Božje ovčice, Fast Response…) su podigli ljestvicu puno više, pa “Šah mat” ne djeluje toliko uvjerljivo.

  Muziku podržava