Odlično zvuče autoironija i zajebancija na fidlarovski način

  1053

  Fidlar

  Too

  Datum izdanja: 04.09.2015.

  Izdavač: Mom+Pop Music

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. 40oz. On Repeat
  2. Punks
  3. West Coast
  4. Why Generation
  5. Sober
  6. Leave Me Alone
  7. Drone
  8. Overdose
  9. Hey Johnny
  10. Stupid Decisions
  11. Bad Medicine
  12. Bad Habits

  Nazvani jednim od najboljih bendova prema Stereogumu 2012., Fidlar suvereno kroče svojom ucrtanom stazom.

  Sjajan debitantski album bio je veliko otkriće, a drugi je samo nastavak te uspješne priče. I nije bez vraga toliki hype oko njih kad zaista zvuče žestoko, samouvjereno, buntovno i razigrano. Energija koja je prisutna na obadva albuma ostavlja bez teksta jer se zaista vidi ta beskompromisna snaga izričaja i stava. I drugi su prepoznali taj talent pa su bili na turneji s The Hives i The Black Lips.Što se tiče žanrovskih odrednica riječ je o skate punk/garage punk bendu i to iznose u najboljem smislu tog žanra. Punk im je u krvi, ali i Kalifornija sa svojim surferskim i skaterskim odlikama, koje je Fidlar tako dobro prisvojio. Osjeti se taj opušteni i zajebantski stav koji zaista podsjeća na kalifornijske plaže i zabave. Istina je da mnogo duguju mjestu iz kojeg dolaze, a to je Los Angeles, i imanentan im je taj mentalitet.Zanimljiva je igra s imenom benda – Fidlar je skraćenica za ‘Fuck It Dog, Life’s A Risk’ ili ‘Forget It Dad, Life’s Alright’. I već je tu vidljiva ta autoironija koja se proteže kao podtekst kod Fidlara. Nema tu velike ozbiljnosti, nego je prisutna stanovita lakoća stvaranja glazbe i nonšalantan (ali ne i površan) pristup istoj.

  Album vrvi energičnim i zabavnim pjesmama od kojih je teško izdvojiti najbolju jer sve teče kako treba, bez rupa i posustajanja. Ovo je jedan od onih albuma koji vam sjednu na prvu i što ih više preslušavate sve vas više uvlače u svoju jezgru.

  Muziku podržava

  Tekstualno je to prepuno ironije, cinizma i zajebancije koja je humoristična baš onoliko koliko treba biti, bez odlaženja u ekstreme kao u uvodnoj “40oz. On Repeat“: “Cause everybody’s got somebody, everybody but me..“. I nije to lamentacija, nego autoironija i šala na vlastiti račun jer se baš to primjeti u vokalnoj izvedbi.

  Sredina albuma potpuno rastura s plesnom “West Coast“, sarkastičnom “Sober” i himničnom “Why Generation“. Svemu se oni rugaju: mladima, starima, trijeznima, pijanima, ostavljenima i prevarenima, a najviše vlastitim promašajima i zabludama kao u “Stupid Decisions” i “Bad Habits“.

  Toliko zabave u tako malo vremena koliko traje album ostavlja vas bez teksta i samo želite pritskati ‘replay’. Fidlar je bend s mudima i toga su svjesni i ne libe se pokazati koliko mogu biti jaki i moćni. Dva sjajna albuma samo su početak za ovaj bend koji ima ogroman potencijal da nam donese još zabave i pozitivnog ludila.

  Muziku podržava