Odličan pratioc kompilacije singlova

  1584

  Ian Brown

  Greatest Promos

  dvd

  Datum izdanja: 07.12.2005.

  Izdavač: Fiction / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. My Star
  2. Corpses In Their Mouths
  3. Can’t See Me
  4. Be There (UNKLE feat. Ian Brown)
  5. Love Like A Fountain
  6. Dolphins Were Monkeys
  7. Golden Gaze
  8. F.E.A.R.
  9. F.E.A.R. (UNKLE Remix)
  10. Whispers
  11. Keep What You Got
  12. Time Is My Everything
  13. Reign (UNKLE feat. Ian Brown)
  14. All Ablaze
  15. F.E.A.R. (live)
  16. Time Is My Everything (live)
  17. Longsight M13 (live)
  18. Love Like A Fountain (live)
  19. Be There (UNKLE) (live)
  20. Dolphins Were Monkeys (live)

  Ovaj DVD popratio je Brownovu kompilaciju singlova “The Greatest” sada i slikom, na veliko veselje svih njegovih štovatelja, jer uvijek se isplati imati sve na jednom mjestu. Inače zaista ne znam kada bi i kako vidjeli i pohranili sve te spotove, ni MTV nije ono što je nekad bio. Dakle, hvala njegovoj izdavačkoj kući The Fiction.

  Ako ne znate tko je Ian Brown, zasigurno ste tamo negdje krajem ’80-ih, početkom ’90-ih čuli za fenomenalan manchesterski bend The Stone Roses, čiji je on frontman i pjevač bio. Tamo negdje ’96.-e, grupa se (na moju veliku žalost) raspala, i Ian je krenuo u solo karijeru objavivši LP “Unfinished Monkey Business”, nakon čega su uslijedili “Golden Greats”, “Music Of The Spheres” i “Solarized“.

  Što se samog Ian Browna tiče, nije ga teško za opisati: lijep, arogantan, egocentričan (što se ističe već i na coveru – njegovo ozbiljno lice u gro planu), pun sebe, osoba kojoj je najbitniji on sam, pa opet on, pa opet, i tako do kraja, mogao bi biti i Adidasov model, čovjek koji se nikada ne (na)smije, pjevač čiji glas graniči s nesluhom, no ipak blag i melodičan i pjevan i baš zato totalno specifičan, sa manchesterskim dijalektom koji se nikada ne gubi, kada stoji uvijek je to nalik prvoj poziciji u baletu (to vam je ono kad su vam pete spojene, a prste gurate prema van, svaku nogu u svoju stranu) samo su savijena koljena, ponekad i u drugoj (isto to, samo vam se pete ne dotiču), kada pleše on stupa u istim tim pozicijama, a isti taj stav, ponašanje i sličnu obleku mogli ste primjetiti i kod pjevača Oasisa, Liama Gallaghera npr.

  Što se tiče muzike koju Ian Brown stvara nakon The Stone Rosesa, to je već puno teže za opisati, jer je kombinacija rocka, elektronike, popa, mixeva, sa raznoraznim varijacijama na temu, ovisno o pjesmi i ovisno o albumu, no ono što je zajedničko i albumima i svakoj pojedinoj pjesmi je njegov glas, i upravo i jedino po tome možete razaznati kada čujete neku stvar da se radi o njemu, iako masu puta po muzici to i ne biste rekli.

  Muziku podržava

  Isto tako, pod zajednički nazivnik bi svela i ovaj DVD, glupo je opisivati spot po spot, jer znam da ako volite Ian Browna DVD već imate, a ako se dvoumite, dovoljno će vam biti i ovih par natuknica. Nije bitno tko režira video spot (od ukupno 7 ljudi koji se izmjenjuju), Ian se pojavljuje u svakom spotu, ne glumi, ili ako bi u nekima to trebala biti gluma, on je uvijek on, nitko drugi. Često se pojavljuju i majmuni.

  Spotovi su većinom jednostavni. Ponekad se sastoje samo od snimanja njega (tipa: na livadi), s usporenim kadrovima kao u “Can’t See Me“, pa se dobije dojam da je spot snimljen u jedno popodne sa jako malo novaca. Svi spotovi jako su urbani i suburbani i često se vidi grad sa svojom kulturom i subkulturom, a neki spotovi su i totalno stylish, kao npr. “Dolphins Were Monkeys“. Gledajući spotove, zaista sam u nekima stekla dojam da su jednostavno morali snimiti spot, bez ikakve inspiracije, eto, samo da ga snime (opet “Can’t SeeMe”, “Golden Gaze” – spot u obliku performansa i prolaska kroz grad).

  No, ima i par vrhunskih umjetničkih djela, koji će vam se duboko urezati u pamćenje: na prvo mjesto bih stavila “Be There” – jako spooky i stravičan spot, zatim “F.E.A.R.” u originalnoj verziji, fenomenalna pjesma koja je i zaslužila ovako genijalan spot. Razlika između te verzije i UNKLE-ovog remixa je što se u mixu spot odvija normalno prema naprijed pa tako i Ian na biciklu normalno vozi kroz ulice, a u originalnoj verziji sve se odigrava retrogradno i do izražaja dolazi genijalnost montiranja pojedinih dionica pjesme sa dionicama vožnje unazad i zadivljuje kako se stvarnost može izmijeniti.

  Treći najupečatljiviji spot je za pjesmu “Keep What Ya Got“, gdje se kao gost pojavljuje Noel Gallagher iz Oasis na gitari, opet ništa skupo, ništa fancy, njih dvoje na cesti, ali Ianova zarasla brada koja je pomalo i sijeda i ispijeno mršavo lice i neka vrst komandosice imaju jaku antiratnu poruku i opet zadivljuje svojom jednostavnošću i jačinom. Jedini spot koji po ambijentu odudara od ovih ostalih urbanih je “Love Like A Fountain“, sniman negdje u Meksiku, pa samim time plijeni pažnju. I naposljetku “Reign” (UNKLE) – čudna muzika, još čudniji spot skupa s likom u njemu i Ian koji se poigrava vatrom.

  Osim 14 regularnih oficijalnih video spotova, DVD sadrži i 6 live stvari sa TV emisija “Večeri s Jools Hollandom”, “Top Of The Pops” i “This Is Dom Joly”. Tu dolazi do izražaja Ianov bend jer takvu vrstu muzike nije lako svirati uživo, naročito bubnjaru i onom Indijcu na udarljkama. Genijalno! Masa gitarskih efekata, genijalno otpjevano, trube,… Zaista fenomenalno!

  Opaska: tijekom snimanja ovog DVD-a negdje je došlo do nekog zajeba – naime redoslijed kako su video spotovi snimljeni ne prati baš popis ili obrnuto, tako da može doći do lagane konfuzije!

  Muziku podržava