Odličan old school thrash bez dovoljne konstante

  776

  Evile

  Skull

  Datum izdanja: 27.05.2013.

  Izdavač: Century Media

  Žanr: Thrash Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Underworld
  2. Skull
  3. The Naked Sun
  4. Head of the Demon
  5. Tomb
  6. Words of the Dead
  7. Outsider
  8. What You Become
  9. New truth, Old Lies
  10. A Sinister Call

  Koliko može biti iznenađujuće i originalno svirati metal i prizvati vremena Metallice i Slayera?

  I nije neka rijetkost, zar ne? No, unatoč tome, u ovom tisućljeću dogodilo se nekoliko bendova koji ih ne navode samo kao svoje uzore, nego zadiru jako duboko u thrash vremena iz ’80-ih godina kako bi kreirali hordu poklonika nostalgičnih za dobrim starim Exodusom, Overkillom, Testamentom i sličnima.

  Englezi Evile nisu neka novost, nastali su isto kada i američki izdanak Warbringer, s razlikom što su oni ipak pribjegli nešto novijoj produkciji. Četiri albuma priskrbilo im je oprečne kritike – od ‘bezobraznih kopija’ ili “Slaytrax” do ‘napokon pravi preporoditelji thrash metala’.

  I novi album “Skull” ostavit će ih na istom mjestu, uz dodatak da prvi put nisu uspjeli snagu ravnomjerno zadržati kroz cijeli album. “Underworld” zaziva jednu riječ – Slayer, a naslovna “Skull” pegla toliko brzo da se pjevanja pred kraj ne bi postidio ni Busta Rhymes!

  Muziku podržava

  I tako svaka stvar krene moćno i bombastično, žestoki thrash s klasičnim vokalom (recimo kao Joey iz Anthraxa), da bi se onda pred kraj ipak mrvicu ispuhali pod željom da izdrže do kraja. Ista stvar događa se i s albumom kao cjelinom. Već kad vidite da “Tomb” traje sedam i pol minuta znate da se radi o heavy baladi, ali umjesto da uspiju stvoriti “Sanitaruim” modernog doba, oni samo pokušaju biti barokni, epski i velebni.

  What You Become” primjer je pjesme ni na nebu ni na zemlji, jer je apsolutna činjenica da su puno efektniji kad okrenu tempo do ludih visina. Recimo da je “New Truth, Old Lies” uspjela pogoditi način na koji biti uvjerljiv na obje strane.

  Da djeluju opasno i opako sigurno im je pomogao Russ Russel koji je radio s Napalm Death, ali nije uspio spriječiti nizbrdicu s pjesme na pjesmu. Posebno kad razvlače pjesme na išta duže od tri minute. Možda je upravo zato Slayerov “Reign in Blood” ispod pola sata. Pametnom dosta…

  Evile nisu izgubili ništa od snage ni žestine. Četvrtim albumom možda su čak i mogli poduzeti veći rizik, jer statistike kažu da su ljudi malo zaboravili na njih. Tri bomba stvari pored ostatka fillera sigurno će zadržati sličan trend, a za ovakvu potenciju može se samo reći – šteta.

  Muziku podržava