Odličan marketinški potez…

  1948

  Nelly Furtado

  Mi Plan

  Datum izdanja: 11.09.2009.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Latino, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Manos Al Aire
  2. Más
  3. Mi Plan with Alex Cuba
  4. Sueños with Alejandro Fernandez
  5. Bajo Otra Luz with Julieta Venegas & La Mala Rodriguez
  6. Vacación
  7. Suficiente Tiempo
  8. Fuerte with Concha Buika
  9. Silencio with Josh Groban
  10. Como Lluvia with Juan Luis Guerra
  11. Feliz Cumpleaños / Fantasmas

  Mi Plan” najnovije je izdanje kanadske pjevačice Nelly Furtado. Pitate se u čemu je njegova posebnost? Vrlo jednostavno – riječ je o njenom prvom albumu na španjolskom jeziku. I samo to? Ne, ovim albumom se Nellyica vratila pop-korijenima. Konačno!

  Poigravanje zavodljivim r’n’b ritmovima zamijenila je melodičnim popom i tako se ponovno našla u žanru koji joj najbolje i odgovara.

  Već najavni singl, ujedno i pjesma koja otvara album, “Manos al Aire“, odlično obavlja svoju zadaću osvajanja slušatelja, ako ništa drugo čini to da melodiju dugo nećete moći izbaciti iz uha – svidjela vam se ili ne. I upravo je ‘zaraznost’ većine pjesama ono što je ovom izdanju do sada osiguralo solidan uspjeh, a valja reći i kako je Nelly konačno objavila cjeloviti pop-album, u kojem nema mnogo žanrovskih oscilacija, što joj nije pošlo za rukom od prvijenca “Whoa, Nelly!”.

  Pri samom pogledu na popis pjesama primjećuje se kako je Nelly na ovom albumu ugostila nekolicinu uspješnih glazbenika španjolskog govornog područja, a jedini ‘uljez’ među njima je Josh Groban, koji gostuje u laganijoj “Silencio“.

  Muziku podržava

  Među pjesmama koje ugošćuju pojedine izvođače posebno se ističu naslovna “Mi Plan“, s Alexom Cubom, kanadsko-kubanskim kantautorom, i nešto zabavnija i opuštenija “Bajo Otra Luz“, gdje su joj gošće Julieta Venegas i La Mala Rodríguez.

  Ipak, album nije u potpunosti savršen, nekolicina pjesama je komotno mogla biti izostavljena s popisa, poput slabašnih “Vacación” i “Feliz Cumpleanos“, koje zvuče poput trećerazrednih latinoameričkih pjesmuljaka koje bi mogle biti uvodna špica jednako tako trećerazrednim meksičkim sapunicama.

  Činjenicu da je Nelly Furtado odlučila snimiti album na španjolskom jeziku treba shvatiti i kao odličan marketinški potez, jer vjerujem kako je na ovaj način ovo izdanje doživjelo puno veći komercijalni uspjeh nego što bi to bilo da je riječ o jednakom albumu ali na engleskom jeziku.

  Unatoč tome što se ovdje radi o kvalitetnom, ali prosječnom, pop-albumu, on ipak nosi etiketu njenog ‘prvog albuma na španjolskom’, što mu daje jednu dodatnu vrijednost i čini ga interesantnijim.

  Sve je to biznis – priznali mi to ili ne.

  Muziku podržava