Odavno prožvakana formula

  2105

  Diana Krall

  Quiet Nights

  Datum izdanja: 30.03.2009.

  Izdavač: Verve / Universal Music

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Where or When
  2. Too Marvelous For Words
  3. I’ve Grown Accustomed To Your Face
  4. The Boy From Ipanema
  5. Walk On By
  6. You’re My Thrill
  7. Este Seu Olhar
  8. So Nice
  9. Quiet Nights
  10. Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry
  11. How Can You Mend A Broken Heart
  12. Everytime We Say Goodbye

  Za svoj dvanaesti album, Diana Krall odabrala je isti onaj tim koji joj je osigurao Grammy za najprodavaniji joj album “The Look of Love” iz 2001. Dobitna kombinacija se ne mijenja pa spoj romantičnih pop-jazz balada i bossa nova klasika brazilskog skladatelja Antonia Carlosa Jobima jamči novi bestseller. I ništa više od toga.

  Tijekom 1990-ih, Diana Krall bila je najviše jazz od svih novih izvođača koji su stvarali pod utjecajem ovog glazbenoga stila. Cijenjenoj pijanistici (Jimmy Rowles, bivši suradnik Billie Holiday, bio joj je mentor), te vrhunskoj nasljednici Shirley Horn i Carmen McRea dogodilo se isto što se dogodilo i jednom od njezinih najvećih uzora Natu King Coleu četrdeset godina ranije.

  Quiet Nights” jedan je od posljednjih čavala u jazz lijes Diane Krall, jer sve je izvjesnije da što vrijeme prolazi, to je kanadska umjetnica sve dalje i dalje od ove forme. Najtužnije od svega, neka alternativa i promjena glazbenoga usmjerenja se ne nazire. Funkcija rada i produkt rada dvije su različite stvari, a Krall je bliža ovoj prvoj opciji.

  Puno je sličnih bossa nova projekata snimljeno tijekom godina, no “Quiet Nights” ni po čemu ne odskače od većine njih. Orkestar u pozadini podsjeća na najbolje dane suradnje Jobim-Sinatra, njezina prepoznatljiva igra tipkama klavira i dalje je nenametljivo moćna, dok je pjevanje ipak posve druga priča. Glas joj je tehnički savršen, no iz nekoga razloga vas nije u stanju dirnuti, baš kao i većina pjesama na albumu.

  Izuzev “Walk On By” Burta Bacharacha i “How Can You Mend A Broken Heart” braće Gibb u kojima Krall blista kao rijetko kada, ostatak repertoara ostavlja dojam kako se upravo na dan snimanja prvi puta upoznala s notnim zapisima samih pjesama. Sama je rekla kako je ovaj album posveta suprugu Elvisu Costellu, a nekako ne vjerujem da im je u braku baš tako loše.

  Muziku podržava