Odavde do vječnosti

  3488

  Nick Cave And The Bad Seeds

  From Her To Eternity (Collector's Edition)

  Datum izdanja: 27.04.2009.

  Izdavač: Mute / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Avalanche
  2. Cabin Fever!
  3. Well Of Misery
  4. From Her To Eternity
  5. Saint Huck
  6. Wings Off Flies
  7. A Box For Black Paul
  1. Avalache (5.1. Audio)
  2. Cabin Fever! (5.1. Audio)
  3. Well Of Misery(5.1. Audio)
  4. From Her To Eternity (5.1. Audio)
  5. Saint Huck (5.1. Audio)
  6. Wings Off Flies (5.1. Audio)
  7. A Box For Black Paul (5.1. Audio)
  8. In The Ghetto (5.1. Audio)
  9. Moon Is In The Gutter (5.1. Audio)
  10. From Her To Eternity (5.1. Audio)
  11. Do You Love Me Like I Love You? (Part 1) – Video
  12. In The Ghetto – Video

  25 godina nakon prvog solo albuma i preko 30 godina nakon diskografskog debitiranja kao dio benda The Boys Next Door došlo je vrijeme za podvlačenje crte na dosadašnju karijeru Nicka Cavea i vjernih mu pratećih svirača što se zovu The Bad Seeds.

  Plan je da će se objaviti svi njegovi albumi, remasterirani, s
  pripadajućim DVD-om na kojem će biti kratak filmić o nastajanju te
  ploče, uz originalan album u DVD Audio 5.1. Surround audio izdanju,
  nekoliko bonusa koji se nisu mogli naći na originalnim LP odnosno CD
  izdanjima.

  Pod patronatom dugogodišnjeg bubnjara, gitarista, neformalnog menadžera i Katice za sve Micka Harveya uloženo je napora da ta izdanja budu ne samo vizualno-auditorno blago, nego i da to bude lijepo likovno oblikovano. Nekadašnji proizvođači buke i disonantnih tonova danas si daju truda da se to što ljepše čuje.

  Prvi album u toj seriji je Caveov solo debi nazvan “From Her To Eternity” po filmskom klasiku “From Here To Eternity” iliti “Odavde do vječnosti” u kojem između ostalih uloge tumače Montgomery Clift, Burt Lancaster, Deborah Kerr i Frank Sinatra.

  Muziku podržava

  S klasičnim Hollywoodom pedesetih sličnosti i razlike se možda najbolje vide kroz Caveovu verziju starog Presleyevog klasika “In The Ghetto” (originalno nije uvrštena na album, ali je u to doba objavljena kao singl, na ovom izdanju je na DVD-u). Dok je Elvisova izvedba pogled iz bogate limuzine na siromašan slum dok mu šofer čeka zeleno na semaforu, Caveova verzija je razbarušenija, govori iz vizure odličnog studenta socijalnog rada koji se friško zaposlio u Centru za socijalnu skrb i odmah shvatio da tu nikakav sistem ne funkcionira. Drugim riječima Caveova verzija je ubojit koktel srdžbe, nemoći i sagorjelosti. Nemojte to puštati Jadranki Kosor da se ne rasplače.

  Još je veća razlika između Hollywooda i ovog albuma u načinu i mjestu nastajanja. “From Her To Eternity” je rezultat Caveovog boravka u Berlinu, i prema riječima kolega glazbenika, osjećali su apsolutnu slobodu stvaranja, a komercijalni učinak ih, sudeći po konačnom rezultatu, nije previše zanimao.

  Sâm album je zvučna diverzija na umilne pop zvukove osamdesetih, naročito na diet pop i trash glazbene pravce, no u odnosu na radove s grupom The Birthday Party (gdje je glavni cilj bio razaranje forme), “From Her To Eternity” je usmjereniji i nešto mirniji, iako je uz Cavea i Harveya svirao i Blixa Bargeld, koji je član avangardne grupe Einstürzende Neubauten, te Hugo Race na gitari i Barry Adamson na basu.

  Neobično je svoju karijeru početi obradom” moguće je čuti na DVD-u komentar na pjesmu koja otvara “From Her To Eternity”, a to je verzija stvari Leonarda Cohena “Avalanche“, koja je posebna i po tome što ju je jako teško svirati na gitari. Poruka je dvoznačna ali jasna: a) ‘Zar ste mislili da je Cohen najdepresivniji izvođač? E, pa ljuto se varate.’ i b) demonstracija snage izvođača koji se osjeća dovoljno samopouzdanim i drskim da prelazi bilo kakve sviračke ili žanrovske okvire.

  Uostalom, već treći album Cavea bit će album obrada u koje će biti uključeni i pop standardi “Something’s Gotten Hold On My Heart” i “By The Time I Get To Pheonix”. “Avalanche” znači lavina, a upravo je to prava riječ koja može opisati preostalih 6 epova od kojih posebno tercet “Cabin Fever!“, “Well Of Misery” i naslovna pjesma kroje zvučni kovitlac kojeg rijetki mogu načiniti tako da ima glavu i rep. Završetak je još neobičniji, mirna klavirska balada “A Box For Black Paul” koja traje skoro deset minuta.

  Pisanje mi je bio način da se približim Bogu” rekao je jednom prilikom Cave. Biblijski utjecaji su prisutni na “From Her To Eternity”, zapravo, Biblija je nit koja će se provlačiti kroz cijelu njegovu karijeru. Cavea je čak moguće tumačiti kao da je neka vrsta prolupalog propovjednika koji je rigidno odan svojim uvjerenjima, ali isto tako vidi da se svijet ponaša po nekim drugim pravilima, te onda, kao metodu zaštite, uvijek nosi pištolj sa sobom.

  Caveova vizija Divljeg zapada je mnogo mračnija čak i od one Cashove legendarne “Folsom Prison Blues” i stiha “I shot a man in Reno just to watch him die“, tako da ne čudi što je prvenstveno prepoznat među darkerima, a ne toliko među ljubiteljima countrya, folka, i bluesa. Možda to i nije toliko neočekivano jer su godine provedene u grupi The Birthday Party ostavile svoj žig, što će reći – dekonstrukcija melodija i tona, estetika ružnoće, apsurdni i crni humor.

  DVD donosi kratak film trajanja 40 minuta u kojem poznati (Dave Gahan iz Depeche Modea, Mick Harvey, Blixa Bargeld, bivši kolega iz The Birthday Party Rowland S. Howard, osnivač Mute Recordsa Daniel Miller) i malo manje poznati govore o albumu i kontekstu u kojem je on nastajao, zatim kompletnu verziju u 5.1. Surround formatu, singl i spot “In The Ghetto” te B-stranu “Moon Is In The Gutter“, kao i verziju “From Her To Eternity” iz 1987. koja je korištena u filmu “Nebo nad Berlinom”.

  Danas, 25 godina poslije svog inicijalnog objavljivanja “From Her To Eternity” i dalje stoji kao jedan od najvažnijih albuma svog vremena te kao dobar početak za upoznavanje s cjelokupnim Caveovim radom.

  Muziku podržava