Oda heavy metalu sa zapaljene planine

  794

  Twilight Of The Gods

  Fire On The Mountain

  Datum izdanja: 27.09.2013.

  Izdavač: Season Of Mist

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Destiny Forged in Blood
  2. Children of Cain
  3. Fire on the Mountain (1683)
  4. Preacher Man
  5. Sword of Damocles
  6. The End of History
  7. At Dawn We Ride

  Jedan od najslavnijih i najboljih metal bendova u povijesti, švedski Bathory predvođen genijalnim Quorthonom, dobio je prije tri godine vrlo moćan cover bend, nazvan po njegovom albumu iz 1991. godine.

  Prava metalna, i još k tome internacionalna supergrupa Twilight Of The
  Gods
  započela je, onako, pa skoro bi rekli rekreativno, sviranjem
  besmrtnih Bathoryevih himni po festivalima, kasnije i na turnejama i
  očekivano naišla na jako dobar prijem kod publike. Tada su momci
  ozbiljnije razmislili i došli do zaključka da bi mogli snimiti autorski
  album. I nisu pogriješili što su to napravili.

  Alan Averill (vokal, Primordial), Nick Barker (bubnjevi, ex-Cradle of Filth, ex-Dimmu Borgir, ex-Benediction, Lock-Up), Rune Eriksen (gitara, Aura Noir, ex-Mayhem), Patrik Lindgren (gitara, Thyrfing) i Frode Glesnes (bas, Einherjer) složili su “Fire On The Mountain”, moćan, kompaktan, snažan i direktan heavy metal album, koji unatoč gitarskim melodijama i šarmu Judas Priesta ili Iron Maidena, te koncepciji Manowara, daleko više naginje ka sjevernjačkom stilu komponiranja pjesama. Ponajviše se to osjeća u Bathhoryevskoj epskoj mističnosti, teškim, sumornim, ali prkosnim ritmovima i melankoličnoj, ponekad i podzemno mračnoj atmosferičnosti. Ovo bi čak možda mogao biti svojevrsni ogledni obrazac heavy metal albuma sjevernjačke scene ranih ’90-ih da tada nije ‘skrenula’ u ekstremnijem pravcu.

  Rekosmo da u krasno posloženim, dopadljivim i primamljivim gitarama ima britanske profinjenosti, prije svega prezentirane u duplim riff-riff ili riff-solo izvedbama, a u zamračenijim riffičnim izražavanjima ima puno raslojenosti, sočnih i zamaščenih, gusto naslaganih distorzija. Basevi kontinuirano pulsiraju u stilu Iron Maidena, s čestim solo ‘intervencijama’, a bubnjevi su tvrda, teška i neslomiva ritmička podloga s uglavnom pravilnim, često i ‘školskim’, 1/1 ritmovima, a katkad i s iznenadnim, razbijajućim manevrima. Alanovi vokali čišćih su i višljih tonova nego je to slučaj u Primordialu, no moć, potencija, grubost, buntovnost i drskost nešto je što ga i ovdje krasi u potpunosti. Pjesme su dominantno srednjeg ritma, sa pravilno niveliranim instrumentalijama, nijedan se instrument previše ne izdvaja, ili bar ne više nego bi to trebao, a krasi ih i precizna, jasna, ali i fleksibilna produkcija.

  Muziku podržava

  Destiny Forged in Blood” je protočna stvar s finim, melodičnim gitarskim linijama, posebice memorabilnim i probojnim solom, “Children of Cain” u svom srednjem ritmu skriva miks heavy metala i mrve stoner rocka, a “Fire On The Mountain (1683)” je herojska, Manowarska pjesma s kombinatorikom dubokih, mračnih i vrištećih vokala, naracija i zborskih pjevanja i naglaskom na bas i bubanj.

  The End of History” je najkompleksnija, osam i nešto minutna stvar s tromim, sabbathovskim otvarajućim ritmovima, tmurnim bubnjevima, hipnotičkom kombinatorikom riffova i solaža u kojima se osjeća ‘duh’ Iron Maidena, pa s ‘poduplanim’ pjevanjima, akustikama i kombinacijom sporih i srednjih ritmova, a “At Dawn We Ride” je melodična, sporija stvar malo otežanog ritma s osvježenijim zborićem u uvodnom i središnjem, te akustikama u završnom dijelu.

  Iako je nedvojbeno da “Fire On The Mountain” vuče korijene nekih, povijesno najutjecajnijih metal bendova, dobra stvar je da je vješto i lukavo uspio izbjeći prirodnu zamku, pa nijednom od njih ne sliči previše. Ili u najmanju ruku ne više nego bi to trebao ili smio. Stoga je ovo ispao jedan sasvim ugodan heavy metal album u kojeg bi se mogli zaljubiti kako obožavatelji spomenutih bendova, tako i oni koji vole osluhnuti albume sastava Sahg, I, Demonazov solo rad i tome slična izdanja.

  Muziku podržava