Oceani stilova za oceane lijepih osjećaja

  1013

  The Boxer Rebellion

  Ocean by Ocean

  Datum izdanja: 29.04.2016.

  Izdavač: Amplify Music

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Weapon
  2. Big Ideas
  3. Let’s Dissapear
  4. Pull Yourself Together
  5. Firework
  6. Keep Me Close
  7. Redemption
  8. The Fog I Was Lost In
  9. You Can Love Me
  10. Let It Go

  Jedan od bendova koji je izrastao iz britanske glazbe devedesetih, prije svega Radioheada i Oasisa, jest The Boxer Rebellion.

  Zanimljivost je da su okarakterizirani kao internacionalni bend jer su članovi iz raznih krajeva svijeta, ne samo s Otoka. Iako ne tipičan indie bend, jer The Boxer Rebellion više pripadaju struji alternativnog rocka, danas su poznati upravo kao takvi. Prvi album izdali su 2005. i odmah je bio dobro primljen, dok je drugi album “Union” kojega su sami izdali, do danas njihovo najbolje ostvarenje. Na njemu se osjeti utjecaj ‘the bendovske’ faze Radioheada spojene s malo suvremenijim zvukom kojeg danas poznajemo kao indie. Aktualni album “Ocean by Ocean” je njihovo peto izdanje na novoj etiketi (Amplify), dok je njihov četvrti, također uspješan, “Promises” koji je iznjedrio hit “Diamonds” po kojemu su poznati široj publici, bio na etiketi Absentee.

  Stil ovoga je benda prilično jednostavan ili je barem takav bio do ovoga albuma. Žanrovski su alternativni rock s čistim zvukom koji je bio prepoznatljiv na svim albumima i rijetko su kada nešto bitno mijenjali. Naglasak je uvijek bio na krasnom vokalu Nathana Nicholsona, koji piše i tekstove, i to je zaštitni znak benda. Njegov je vokal širokog raspona tako da može pjevati balade i malo žešće stvari od kojih su s vremenom odustali i prisutne su uglavnom na prva dva albuma. Smirujući efekt kojega taj vokal ima je ono najizraženije u izvedbi. Svjetlije i nježne boje, izdvaja se od tipičnih indie rock vokala.

  Muziku podržava

  Ono što je zanimljivo što se tiče stilskih odrednica je da gitare nisu uvijek u prvom planu, nego je aranžman takav da su svi instrumenti umjereni i odmjereni tako da se nikad ne ide u krajnosti. Tekstualno je riječ uglavnom o propitkivanju odnosa egzistencije, komunikacije i ljubavi te svim njenim oblicima, od samoće, patnje, radosti i ugode. Nije to širok raspon tema i The Boxer Rebellion rijetko kada eksperimentiraju, nego se drže onog provjerenog, i u stilu, i u pisanju.

  No, “Ocean by Ocean” pokazuje jedan novi smjer kojim je bend krenuo. Naravno, kao i većina indie bendova, okrenuli su se elektronici. U njihovom slučaju to nije ispalo loše jer su uspjeli izbalansirati stari zvuk s onom što je danas dominantno tako da su ostali svoji, ali ipak ostaje žal za starim zvukom. Bendovi se mijenjaju, eksperimentiraju, evoluiraju i traže svoje mjesto na sceni. The Boxer Rebellion će s ovim albumom postići nešto veći uspjeh jer je komercijalniji i u konačnici opušteniji i strukturno jednostavniji od njihovih ranijih izdanja.

  Najveći hit albuma je “Big Ideas” koja zaista zvuči prekrasno i vokal je toliko dojmljiv i stopljen sa zvukom da je možete slušati u nedogled. Tekst je prilično jednostavan i iskren tako da će publika najbolje prihvatiti ovu stvar. Ova stvar najbolje pokazuje novi smjer benda i kvalitetnija je od ostalih indie pjesama s podlogom elektronike. Kada to rade The Boxer Rebellion, onda je zanimljivo.

  Uvodna “Weapon” je najviše u stilu elektronike sa zaraznim ritmom i falsetiranim vokalom Nicholsona koji najviše daje upravo u ovoj stvari. “Keep Me Close” je lagana numera s jasnom porukom i opet dojmljivim vokalom koja je uz navedene dvije stvari najjača, dok je “Let’s Dissapear” post-punkovska stvar na način The Boxer Rebelliona.

  Nešto slabije su “Pull Yourself Together” i “You Can Love Me”, ali i dalje mnogo bolje od onoga što danas možemo čuti od tzv. indie bendova.

  Peti album The Boxer Rebelliona je promjena u diskografiji benda cilj koje je prodrijeti do šire publike i to će im uspjeti, no ipak su ostali vjerni sebi i svom izričaju. “Ocean by Ocean” je jako dobar album i dobar eksperiment koji završava stihovima “I choose to be happy…” i to ovaj album i donosi. Starim fanovima možda neće sjesti, ali novi će sigurno doći.

  The Boxer Rebellion je teško usporediti s nekim bendom na ovom albumu jer su spojili razne stilove, a ostali toliko vjerni sebi da će biti zanimljivo pratiti što će raditi u budućnosti jer potencijal su davno pokazali, a ovim albumom potvrdili status jednoga od najzanimljivijih indie rock bendova.

  Muziku podržava