Obiteljski posao

  1269

  The Wood Brothers

  Loaded

  Datum izdanja: 31.03.2008.

  Izdavač: Blue Note / Dallas Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lovin’ Arms
  2. Postcards from Hell
  3. Pray Enough
  4. Loaded
  5. Walk Away
  6. Don’t Look Back
  7. Twisted
  8. Fall Too Fast
  9. Angel
  10. Buckets of Rain
  11. Make Me Down a Pallet on Your Floor
  12. Still Close

  Za razliku od sličnih grupa koje su u svom imenu sadržavale riječ ‘Brothers’, the Wood Brothers – Oliver i Chris – uistinu su rođena braća. A njihov glazbeni instinkt pravo je osvježenje u country-folk-blues svijetu.

  Nakon srednje škole, braća su se razišla: gitarist Oliver odselio je u Atlantu, svirao blues s bendom King Johnson, dok je basist Chris u New Yorku postao dio poznatog jazz-funk trija Medeski, Martin & Wood.

  Kad bi se susreli, zasviruckali su više za svoju dušu, no ubrzo je uslijedio prvi EP (“Live at Tonic”, 2005.), pa i debi album “Ways Not to Lose” iz 2006.

  Kako je vrijeme odmicalo, tako je roots glazbom inspirirana smjesa rocka, bluesa i folka polako dobivala konačni oblik. Poznato je kako je drugi album psihološki velika barijera svakom izvođaču, no kreativni duo uspješno ju je preskočio, očito spreman za još veće podvige.

  Muziku podržava

  Loaded” apsolutno nadmašuje prvijenac, a velik dio zasluga leži u činjenici kako su stihovi pjesama dobili određenu dubinu, a samim time emocionalnu težinu i uvjerljivost. Ako dodamo glazbenu ‘americana’ potkovanost, ispred nas je pravo pravcato folky remek-djelo.

  Postcards from Hell“, naslovna “Loaded“, “Lovin’ Arms“, ali i obrade Hendrixove “Angel” (u reggae izdanju uz Amos Lee), te Dylanove “Buckets of Rain” samo će potvrditi da braća točno znaju što rade.

  Kvalitetna pjesma doživjet će puno obrada koje će ponekad biti jednako upečatljive kao i original (ponekad čak i bolje od njega), a identično je i s kvalitetnim glazbenicima koji su sposobni akumulirati najbolje iz raznih žanrova i pritom ostati prepoznatljivo svoji.

  Upravo je to ono što the Wood Brothers rade: premda su sa svojim matičnim bendovima glazbeno udaljeni jedan od drugog, a osobito od glazbe koju stvaraju skupa, prepreka nema.

  “Loaded” je jedan od onih albuma koji vas osvajaju na prvo slušanje, a kako vrijeme prolazi postaje samo bolji, ne gubeći ništa od svog šarma.

  Muziku podržava