Obitelj. Dom. Ljubav.

  1418

  Ben & Ellen Harper

  Childhood Home

  Datum izdanja: 06.05.2014.

  Izdavač: Concord / Universal Music

  Žanr: Country, Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. A House is a Home
  2. City of Dreams
  3. Born to Love You
  4. Heavyhearted World
  5. Farmer’s Daughter
  6. Memories of Gold
  7. Altar of Love
  8. Break Your Heart
  9. Learn it All Again Tomorrow
  10. How Could We Not Believe

  Muzičari su navikli nastupati u raznim obiteljskim kombinacijama i relacijama: i dok braća i sestre nisu nikakav poseban izuzetak (The Beach Boys, Kings of Leon, Heart), kao ni muževi i žene (ABBA, Fleetwood Mac, Tedeschi Trucks Band), relativno rijetka kombinacija u pop-muzici je da skupa album naprave – majka i sin.

  I ako isključimo tu neobičnost, dobivamo lijep, nježan, meditativan, topao i ugodan album countrya i folka. Ben i Ellen se oslanjaju na akustične instrumente: bendžo, gitaru, bas, udaraljke, malo klavira te svoje dvoglasje. Djetinjstvo se spominje u naslovu, djetinjstvo se osjeća i u muzici: “Childhood Home” je zbirka 10 jednostavno realiziranih naslova kod kojih jednostavnost nije prepreka da se svira nadahnuto i maštovito. Šest je pjesama napisao sin, a mama četiri, pjevaju ih proživljeno, s malo nota kažu puno i nose srce na dlanu. Nije teško zamisliti da bilo koji roditelj muzičar koji ima dijete koje ima volje za sviranjem zavrti ovaj album te da sa svojim djetetom ‘skine’ pjesme i zajedno sa sinom ili kćeri ih otpjeva na opće zadovoljstvo sviju.

  Zapravo, ovo je album koji će rado potaknuti slušatelja da se primi instrumenata i proba odsvirati slično i uživati u tome. Pjesme su odsvirane s ljubavlju i zadovoljstvom i to isto zadovoljstvo koje je bilo prisutno na snimanju prelazi na slušatelja. Bez filozofiranja, Ben i Ellen se drže jednostavnih rješenja i na ovom je albumu to dobitna kombinacija.

  Muziku podržava

  Od prve pjesme “A House Is A Home” do posljednje “How Could Not We Believe” svaka odsvirana i otpjevana nota se čuje, a kemija muzičara gotovo se može opipati. Ako i nisu sve snimali uživo, stvaraju jak dojam kao da jesu. A everybrothersovska “Born To Love You” je malo remek-djelo.

  I? Koga je još sram svirati i pjevati s mamom, neka još jednom posluša “Childhood Home” i razmisli ponovo.

  Muziku podržava