Novo ruho starih stilova

  921

  Putumayo presents Cafe Cubano

  Kompilacija

  Izdavač: Putumayo / Aquarius Records

  Žanr: Latino, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. José Cónde y Ola Fresca – El Chacal
  2. Ignacio “Mazacote” Carrillo – Lágrimas Negras
  3. Pedro Luis Ferrer feat. Lena Ferrer – Ay, Mi Vidita
  4. Rene Ferrer – Como A Cada Majana
  5. La Orquesta Mágica De La Habana – Morenita
  6. German Obregón – Pincel Campesino
  7. Armando Garzón – Escándalo
  8. Asere – Corazón
  9. Felix Baloy – Después de Esta Noche
  10. Kelvis Ochoa – Fue Una de Mambo

  Putumayo je već dugi niz godina poznat po svojim kompilacijama popularne svjetske glazbe i može se reći kako su njihove antologije ulazna vrata u određeno područje ili žanr. Prethodno izdanje “Cuba” predstavilo je kubansku glazbu u osnovnim crtama, a “Cafe Cubano” orijentira se na suvremene kubanske glazbenike bez obzira žive li još na otoku ili ne.

  Neka ostvarenja više vuku na prepoznatljivi son ugođaj Buena Vista Social Cluba, dok su druga više odmetnuta i naklonjena trubadurskoj tradiciji (trovas) i guajiri. Sve pjesme snimljene su između 1999. i 2008., no primjetan je utjecaj ‘nueva trova’ pokreta iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Ono što je protestni folk bio tada u SAD-u, nueva trova bio je na Kubi.

  Iako inspiriran Bobom Dylanom i Joan Baez, drugačije je ipak otrovne strelice usmjeravati prema Fidelu Castru što je najbolje naučio Pedro Luis Ferrer. U posljednjih četrdesetak godina objavio je tek četiri albuma od kojih mu je jedan (posljednji “Rustico” iz 2005.) zabranjen u domovini.

  El ChacalJosea Condea nastala je na melodiji pjesme “Hasta Siempre Comandante” koja je hommage Che Guevari. Premda dijele identičnu melodiju, stajališta su im suprotna jer Conde kritizira Che Guevaru, njegove motive i metode postizanja društvenih reformi.

  Naći će se ovdje i različite simbioze kubanskih stilova s elektronskim beatovima, rapom, metalom, funkom i slično pokazujući kako son, rumba, bolero i ostalo, premda stari stilovi, nipošto nisu zastarjeli i zatvoreni za bilo kakve inovacije i intervencije.

  Muziku podržava