Novi val skandinavske ‘tople’ glazbe

  1633

  The Concretes

  The Concretes

  Datum izdanja: 29.06.2004.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Say Something New
  2. You Can’t Hurry Love
  3. Chico
  4. New Friend
  5. Diana Ross
  6. Warm Night
  7. Foreign Country
  8. Seems Fine
  9. Lovin Kind
  10. Lonely As Can Be
  11. This One’s For You

  Skandinavskog ljeta 1995. godine u Stockholmu tri ovdašnje djevojke zagrižene pop brijačice zabrijale su osnovati bend tematski orijentiran ka toplom skandinavskom popu koji u tom trenutku doživljava sve veću ekspanziju. Nasumice izabiru instrumente: Lisa Milberg prima se bubnjeva, Maria Eriksson prima se gitare, a Victoria Bergsman postaje glavni tekstopisac i pjevačica. Ime benda namentnulo se samo od sebe inspirirano štokholmskim glavnim materijalom u izgradnji betonom pa se ovaj gradski trio nazvao The Concretes.

  Do izdavanja njihovog debitantskog EP#1 iz 1998. godine bendu se pridružuju i tri muška člana, godinu dana kasnije izdaju EP#2 (The Lipstick Edition), a 2000. godine spajaju ta dva EP-a pod nazivom “Boy, You Better Run Now”. Sada je bend narastao u oktetsku skupinu koja postaje stalni postav i to: Ludvig Rylander – saksofon, Urlik Karlsson – truba, Martin Hansson – bass, Per Nystrom – orgulje i Daniel Varjo – gitara. Bend se kroz godine usavršava, a okosnicu njihovog stvaralaštva čini simptomatičan vokal Victorie Bergsman često uspoređivan s glasovnom skalom i ljepotom glasa Diane Ross do Hope Sandoval, te uz malodijozan glas bitno je i njeno tekstopisačko umijeće.

  Njihov prvi uradak nazvan jednostavno “The Concretes” zreliji je i ‘uštimaniji’ od svojih prethodnika te iz tog razloga može slobodno nositi titulu debitantskog albuma. U glazbenom smislu bend je prerastao početničku indie-pop fascinaciju te se u instrumentalnom smisli okreće trubama, harfama i mandolinama. Prije izlaska debitantskog albuma bend se 2002. godine okuplja u kući producenta Jari Haapalainena gdje nakon petodnevnog danonoćnog snimanja nastaje najavni singl za album “You Can’t Hurry Love“.

  Muziku podržava

  Album se sastoji od 11 pjesama tećnog i melankoličnog ugođaja. Otvara ga reminiscentna “Say Something New” sa simptomatičnim orguljarskim dionicama velvetundergroundskog ugođaja te ujedno tematski nagovještava popriličan ostatak albuma. “Chico“, treća stvar na albumu prekrasna balada prepuna hipnotičkog uljuljavajućeg ritma uz gudačku pratnju. Album se nastavlja pjesmom “New Friend” koja bez prikrivanja zvuči poput pjesme “Sunday Morning” od Velvet Undergrounda, ali ni u jednom trenutku ne djeluje kao plagijat. Slijedeća stvar nazvana “Diana Ross” svojevrstan je homage velikoj istoimenoj pop divi, dok pjesma “Warm Night” osvaja na prvo slušanje. Na albumu se kao poseban dodatak nalazi i spot za ovu pjesmu – animirana i gledateljima prezentirana ljubav između leoparda i djevojke.

  “Foreign Country” ljupka pjesmica koja se svojim ubrzanim repetativnim dionicama savršeno nastavlja na slijedeću stvar na albumu “Seems Fine” najveseliju i najbržu pop pjesmu na albumu. Nadalje album uranja u već poznatu melankoliju i ljepotu vokala pjesmom “Lovin Kind”, te “Lonely As Can Be” koje bez obzira na činjenicu da spadaju u dvije najmanje strukturirane pjesme na albumu ne gube ni u kom slučaju na svojoj ljepoti.

  Album zatvara jedanaesta stvar nazvana “This One’s for You” prekrasna balada prepuna instrumenata od kojih glavnu ulogu zauzimaju harfa i violina koje svojim solo dionicama zatvaraju album. Na albumu se osim jedanaest pjesama nalazi još i “Concretes For Computers” dodatak koji se sastoji od novog video spota za pjesmu “Warm Night”, galerija fotografija, te bendova biografija. The Concretes iako dolaze iz hladne Švedske donose emotivnu i toplu skandinavsku glazbu koja u zadnjih par godina postaje svojevrstan trademark većine skandinavskih glazbenika.

  Muziku podržava