Nova soul/r&b/hip-hop formula pokazala produhovljenu stranu ovog repera

  1076

  Ghostface Killah

  Ghostdini: Wizard of Poetry in Emerald City

  Datum izdanja: 25.09.2009.

  Izdavač: Def Jam / Universal Music

  Žanr: Hip-hop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Not Your Average Girl feat. Shareefa
  2. Do Over feat. Raheem “Radio” DeVaughn
  3. Baby feat. Raheem “Radio” DeVaughn
  4. Lonely feat. Jack Knight
  5. Stapleton Sex
  6. Stay
  7. Paragraphs Of Love feat. Vaughn Anthony & Estelle
  8. Guest House feat. Fabolous
  9. Let’s Stop Playin’ feat. John Legend
  10. Forever
  11. I’ll Be That feat. Adrienne Bailon
  12. Goner feat. Lloyd
  13. She’s A Killah feat. Ron Browz (bonus track)
  14. Back Like That Remix feat. Kanye West & Ne-Yo (bonus track)

  Kada je album prethodno najavljivan, govorilo se o prvom Ghostfaceovom uronu u r&b vode te je upravo zbog toga ostavila mnoge znatiželjnike i obožavatelje njegove glazbe u čudu.

  Mnogo negativnih reakcija pokupio je i zbog toga što se od jedne
  ortodoksno reperske mrge od čovjeka očekivalo da nastavi u revijalnom
  tonu i da učini svoj matični bend Wu Tang Clan ponosnim što njihovo
  učenje prenosi i u svoje solo-projekte.

  Koncept ovog albuma je, činilo mi se, čista komercijalna kalkulacija. Sastavljen od malo grubljih r&b pjesama koje govore o djevojkama, ljubavi, seksu dakako, te se čini kao da ne dolazi od repera koji se specijalizirao u prepričavanju krimi-situacija te zločina u svojim stihovima. No priznati mu se mora da se riječima nikad nije libio pokazati svoju ranjivost i duhovnu ljubav.

  U glazbenom žanru u kojem svaki muškarac zakopava svoju nježniju stranu, Ghostface je uvijek bio onaj osjećajniji. Kako je već rečeno, Ghostface ovaj uradak provlači kroz komercijalniji koncept, i to na malo neobičniji način nego što smo navikli od ostalih hip-hop napaljenika. Oni su još pristojni, iako i tada prigovaramo.

  Muziku podržava

  Stapleton Sex” je čista pornjava riječima i oni koji nemaju dovoljno mašte vrlo si lagano mogu prevesti i ovim dirty talkom počastiti svoje bolje polovice. Na “Paragraphs Of Love” pjevačica Estelle dobiva ulogu napaljene trudnice i to je još jedna seksom prožeta pjesma no ispričana na malo drukčiji način i sigurno originalnija ideja od seksualnih aluzija izazvanih izazovnim ženskim plesom ili sličnom idejom ispričanom u stihovima. Upravo zato mi se čini da album ciljano nije napravljen tipično za klupsku scenu.

  Svakako naglasak je na ljubavi prije nego na agresiji i većina pjesama je rezultat činjenice da je reperu trebala utjeha i prostor gdje bi mogao elaborirati svoje priče bogatim novelističkim detaljima te organskom emocijom kao što to radi u pjesmi “Guest House” gdje nas s jedinim gostujućim reperom Fabolousom želi upoznati s njegovim iskustvom prevare i zavođenja. Uspješna suradnja, rekla bih, jer Fabolous uskače baš tamo gdje treba s flegmatičnim neprijateljskim stavom kao majstor za kabelsku koji je uhvaćen da dostavlja Ghostfaceovoj curi nešto malo više od HBO seta programa.

  U klišeiziranoj “She’s a Killah“, reper besramno posuđuje uzorak pjesme “Pop Champagne” Rona Browza koji na toj stvari upravo, uz udaraljke, pomaže dočarati pravu atmosferu. Još jedna bonus-pjesma je i preobična “Back Like That” koja usprkos suradnji s Kanye Westom i Ne-Yom ne odskače posebno od ostatka albuma.

  Poetry” na kraju krajeva funkcionira kao znatiželjan no dobrodošao uradak jedne hardcore-ikone koja se, začuđujuće, ne boji pokazati nježniju stranu te nam prepričati kako i on ponekad može biti gubitnik u ljubavi.

  Istina, svakom kad-tad dojadi isti žanr i počne eksperimentirati, no on to tako dugo nije radio da je svoju publiku navikao na određen stil muzike. Sad slijedi period prilagođavanja i onda će se objektivno moći osvrnuti album i reći je li mu se ovaj pokušaj implementiranja nečeg novog isplatio.

  Muziku podržava