Nova, jednostavna, drugačija perspektiva Minor Victoriesa

  470

  Minor Victories

  Orchestral Variations

  Datum izdanja: 27.01.2017.

  Izdavač: Play It Again Sam

  Žanr: Post-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cogs
  2. Breaking My Light
  3. The Thief
  4. Give Up The Ghost
  5. Scattered Ashes
  6. Folk Arp
  7. For You Always
  8. A Hundred Ropes
  9. Higher Hopes
  10. Out To Sea

  Nakon eponimnog albuma prvijenca, Minor Victories priredili su malo interpretativno iznenađenje s novim izdanjem.

  Orchestral Variations” upravo je pogled na prvi album iz drugačije perspektive, one instrumentalne. Drugo izdanje donosi, dakle, instrumentalne interpretacije svih pjesama s prvijenca, tako da smo dobili uparene pjesme, u kojima bolji dio čini upravo instrumentalna interpretacija.Justin Lockey povodom je albuma izjavio da ne zna mnogo o teoriji glazbe, no da radi na pjesmi dok ne dobije ono što mu uhu najviše odgovara i najbolje zvuči. Tako da orkestralne varijacije nisu to u striktnom smislu glazbene teorije, nego znače novi pogled na stare pjesme te pokušaj da se one prikažu u svojoj ogoljenosti. Upravo je vokal Rachel Goswell bio najveća snaga prvijenca, stoga je odluka da se drugo izdanje napravi s instrumentalima bila dosta hrabra i odvažna. Rezultat je dosta dobar.

  Album zvuči melodiozno, uravnoteženo i harmonično. Negdje je na pola puta između post-rocka i ambijentalne glazbe, zapravo, u nekom međuprostoru između gitara i suptilne elektronike. Ništa nije u ekstremu na ovom albumu, osim ogoljenosti svake pjesme. Praćena je izvorna matrica izvornih pjesama, dok joj je istovremeno dano novo ruho, koje zvuči čak i uvjerljivije nego sami ‘original’. Primjer toga je “Cogs“, koja je najviše u ambijentalnom stilu i zvuku od ostalih.

  Muziku podržava

  Šetnja kroz šumu ili uz more, najbolje predočava atmosferu ove numere. “Give Up the Ghost” priziva i neke svjetlije tonove, koje donosi klavir, dok u “Scattered Ashes” čujemo i komorne dionice.

  Najveći hit s prethodnog izdanja, “Folk Arp“, ovdje je dobio još intenzivniji zvuk, potpuno lišen kićenosti i sveden na minimalizam. Cijeli je album minimalistički i jednostavan, jer su varijacije zamišljene kao pročišćenje od viška zvukova i tonova, dakle, dovedene do svoje srži.

  “Orchestral Variations” odličan je album za opuštanje jer svojim ambijentalnim i minimalističkim zvukom donosi smirenost i čistu ugodu jednostavnosti instrumentalne glazbe.

  Muziku podržava