Nosferatu i Genghis Khan u jednoj priči

  911

  Iron Mask

  Black As Death

  Datum izdanja: 16.12.2011.

  Izdavač: AFM Records / Trolik

  Žanr: Heavy Metal, Power Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. From Light Into The Dark
  2. Black As Death
  3. Broken Hero
  4. Feel The Fire
  5. Genghis Khan
  6. God Punishes, I Kill
  7. Rebel Kid
  8. Blizzard Of Doom
  9. The Absence
  10. Magic Sky Requiem
  11. Nosferatu
  12. When All Braves Fall

  Jedan od dva benda na kojima se izmjenjuje Dushan Petrosi objavio je svoj četvrti studijski album. Onaj drugi je Magic Kingdom i s njim je 2010. snimio “Symphony Of War“, dok je prethodnica ovome, u slučaju Iron Mask, “Shadow of the Red Baron” iz 2009. godine.

  Najkraće rečeno, razlika između ova dva benda je ta što Iron Mask djeluje nekako više ambijentalno, sadrži više neoklasičarske atmosfere, zvuči sofisticiranije, malo progresivnije, ljepših je gitarskih i klavijaturističkih melodija i ima veću songwritersku širinu. Akustični dijelovi su mu također značajan dio, klavijaturističke linije djeluju opušteno koliko god to mogu u ovakvom okruženju, basevi su uhu jako ugodni, bubnjevi se ističu u dijelovima s duplim bas pedalama, a orkestralni aranžmani daju potrebnu dozu filmskog ugođaja, teatralnosti i ustrajnosti.

  U pjevačkom dijelu ističe se kvalitetno pjevanje Marca Boalsa (ex-Yngwie Malmsteen, Ring, Royal Hunt…), upotpunjeno back, ali i zborskim, pa i koralskim izvedbama, otpjevanim i na latinskom, te ‘obračunima’ s grubim vokalima Rome Sialetskog, koji uletava na momente (“Black As Death” ili “When All Braves Fall”). Materijal je malo prenakrcan solažama, a u prilog mu ne ide ni činjenica da ima nekoliko nezanimljivih, gotovo pa dosadnih pjesama. Poput “Broken Hero” ili “The Absence”, no većina ih je ipak s dobrim songwriterskim potpisom.

  Tu svakako treba istaknuti “Black As Death“, strukturalni, višeslojni neoclasical prog-power naslov s mirnim bubnjem, zborskom potporom glavnom vokalu, mirnim riffovima i staloženim ‘twin’ solažama. Ponajbolja je srednjeritmična “God Punishes, I Kill“, koja u početku kombinira koralsko pjevanje, bas i akustike, pa zatim čiste riffove i prezgodne neoclassical solaže u srednjem ritmu, epske refrene, te nove, interludijske doze koralskih pjevanja koje prati naglašeni bas.

  Muziku podržava

  Maidenovske riffove u stilu “Fear Of the Dark” sadrži up-tempo naslov “Rebel Kid“, “Genghis Khan” sočan je heavy power s jakim početnim i završnim pečatom dalekoistočnog ambijenta i naepiziranim back vokalima, “Magic Sky Requiem” je hard-rockerska balada s britkim gitarama i ambijentalnim klavijaturama, a brzi, grubi power metal s urnebesnim bubnjem krije se u naslovu “Nosferatu“, jednom od onih s previše solo dionica, ali i s dobro ‘ukalkuliranim’ growl pjevanjem.

  Sve u svemu, Dushan je uspio da se s dva slična benda previše ne ponavlja, no i u slučaju Iron Mask vrijedi poziv fanovima Blind Guardiana ili Rhaposdy Of Fire. Pitanje koje se logički nameće jest kako bi ova dva benda, Iron Mask i Magic Kingdom, zvučala ujedinjeno. Odnosno, da se snage usmjeri na ili u jedan. To bi moralo biti zanimljivo, no to se već ubraja u sferu maštarija.

  Muziku podržava