Njemačka viking metal horda u naletu prema Skandinaviji

  732

  Asenblut

  Von Worten Und Taten

  Datum izdanja: 26.04.2013.

  Izdavač: MDD Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Was Angst Ist
  2. Mehr Als Nur Worte
  3. Die Letzte Schlacht Der Funften
  4. Von Eig’ner Hand
  5. Ringfluch
  6. Lebenswandel
  7. Die Nibelungenmär’
  8. Wahn & Chaos
  9. Nachtwache
  10. Tatenklang
  11. Vier Reiter

  Četiri su godine prošle otkad je ova njemačka četvorka objavila prvi album “Aufbruch”, a sada je na red došao drugi, koji nudi odličnu melodičnu tutnjavu i grmljavinu koja praši iz svih instrumenata, s tekstovima na njemačkom jeziku.

  Stilski neodoljivo podsjećaju na Amon Amarth, ranije uratke Unleashed, te na Wolfchant.

  Jedanaest pjesama trajanja u prosjeku četiri do pet minuta album čine slušljivim i interesantnim, budući da je svaka pjesma ‘meštar’ za sebe. Razlikuju se po strukturama, po tempu i kreću se od sporijeg, marširajućeg ritma, preko koračnica, pa sve do ubrzanja uz blastbeatove pretežno praćene screamanjem i guturalnim vokalom, katkad i clean izvedbama.

  Osim što su gitare duboko naštimane, pomalo atonalne, isto tako su i melodične, pune terci, te marševskih, žestokih, moćnih melodija, katkad s dosta heavy utjecaja. Album je tehnički dosta moćan, atmosfera mu je teška, mračna i u tom je smjeru rađena produkcija koja je, očito, smišljeno malo ‘zamuljena’. Vokali u sebi imaju karakteristike deatha i blacka, u riffovima ima dosta thrash formi, a atmosfera je folk/poganska, baš onako u njemačkom stilu.

  Muziku podržava

  Was Angst Ist” započinje gitarskom tercom nakon koje slijedi uraganski blast i kreće vrijeme za banganje. Po prvim otpjevanim stihovima pjevača/gitarista Tetzela odmah se nameće komparacija s Johanom Heggom iz Amon Amarth, a pjesma je ujedno i ‘amarthovski’ konstruirana, izuzev početne blast dionice na bubnjevima. Refren je odlično ukomponiran, jer dok ide vokalni scream, gitare praše melodije koje se prelijevaju jedna u drugu.

  Na malo smirenosti i umjerenosti u pogledu tempa nailazimo u pjesmama “Ringfluch“, te u nešto kraćoj “Tatenklang“, uz spore, ali čvrste, moćne i žestoke gitarski riffove, brutalne, smrtno ranjene vokale s višeglasjem u refrenu. Puno atmosfere, nešto heavya i puno folk/blacka donosi “Lebenswandel“.

  U ostalim pjesmama ‘puca’ se iz svih glazbenih naoružanja i traje beskompromisna paganska borba, te screamanje i ‘krvarenje do bola’. Album koji će se zasigurno svidjeti većini onih koji za ozbiljno slušaju Amon Amarth, a pri tome se ne opterećuju razmišljanjem je li Asenblut samo njihova blijeda kopija ili bend koji kreira glazbu prema vlastitom nahođenju.

  Muziku podržava